Відійшов у кращі світи Микола Біденко

0

2 лютого ц.р. на 65-му році життя відійшов у вічність український поет Микола Біденко.

Микола Миколайович Біденко народився 22 травня 1951 року в селі Гейсиха Ставищенського району Київської області. У 1967 році внаслідок травми став інвалідом 1-ї групи. Заочно закінчив середню школу. Потім – заочне відділення факультету журналістики Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка. Працював редактором колгоспної багатотиражки, позаштатним кореспондентом районної газети, вчителем заочної школи. 

Вірші М. Біденко почав писати на початку 70-х. Його поетичні добірки публікувалися в журналах «Прапор», «Дніпро», «Київ», «Наука і культура», «Авжеж». У 1993 році видавництво «Український письменник» видрукувало першу збірку поета «Важкий метал», яка була відзначена премією ім. Василя Симоненка. Потім одна за одною побачили світ книги Миколи Біденка «Скелет блискавки», «Мисліте», «Усвідомлена необхідність», «Ліки зі смерті» та ін. Поет багато працював і в галузі перекладу – перекладав на українську мову твори польських, чеських та російських письменників, які потім друкувалися в журналах «Всесвіт», «Дніпро» та ін. 

Творчість поета високо цінували колеги по перу. Досить сказати, що рекомендації до Спілки письменників йому давали Марія Влад, Володимир Забаштанський, Микола Сом і Василь Герасим’юк. До останніх днів поета його долею опікувалася Ніна Гнатюк. 

Рано пізнавши біль і страждання, Микола Біденко завжди щиро співчував іншим людям, які опинялися у біді. Це постійно відчувається у його віршах, про це говорить і той факт, що у 1993 році поет організував регіональне товариство інвалідів «Алтея» та мале підприємство для працевлаштування інвалідів. 

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким Миколи Миколайовича Біденка. Вічна тобі пам’ять, дорогий наш побратиме. 

 

Київська організація НСПУ,

Національна спілка письменників України 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я