Відійшов у вічність Олександр Деко

0

Національна спілка письменників України з глибоким сумом повідомляє, що 3 листопада, на 89 році життя, відійшов у засвіти прозаїк, літературознавець, публіцист, перекладач, громадський діяч, видавець, головний редактор журналу «Соборність» Олександр Аврамович Деко. 

 

Народився письменник 23 грудня 1926 у місті Яготині, раніше Полтавської губернії, зараз Київської області. Невдовзі після народження Олександра батьки переїхали до Чернігова й зареєстрували новонародженого вдруге.

Олександр Аврамович закінчив факультет історії Чернігівського учительського інституту (1950) та Львівський фінансово-кредитний технікум екстерном (1952).

З  1941 року працював у колгоспі, на залізниці, вчителем, начальником інспекції Держстраху, нормувальником, економістом, редактором багатотиражки, начальником планового відділу заводу, начальником відділу праці та заробітної плати (Чернігів), редактором республіканського видавництва «Мистецтво» (Київ). З 1968-го – на творчій роботі.

У 1970 році йому було заборонено друкуватися. Чернігівський обком компартії в кінці 1960-х на початку 1970-х років фальсифікував матеріали для суду над Олександром Деко, за антирадянську агітацію та пропаганду. Перший секретар СПУ Олесь Гончар та голова КО СПУ Юрій Збанацький приїжджали до Чернігова, щоб з’ясувати що відбувається довкола Олександра Аврамовича. За два дні Юрій Збанацький в особистій розмові розповів йому, що готуються матеріали до арешту та суду, та порадив терміново переїхати до Києва й затихнути, поки все вляжеться. Деко виконав пораду. Таким чином Олесь Гончар та Юрій Збанацький врятували письменника від таборів. Олександр Деко повернувся в літературу 1977 року перекладами з німецької.

Пізніше Олександр Деко призначався заступником голови Київської організації Спілки письменників України (за головування Степана Колесника секретарі-заступники не обиралися, а призначалися). Обирався головою Української Спілки письменників Баварії (Німеччина), головою української Спілки письменників Німеччини та головою Спілки українських письменників Держави Ізраїль. 1997 року заснував й став головним редактором часопису «Соборність» (Ізраїль, з 2005) українською мовою. Був засновником і головним редактором некомерційного видавництва «Соборність» (Ізраїль).

Автор трьох десятків книжок, серед яких «Майстри чарівних звуків», «Журливий заспів», «Леонід Глібов», «Поліська прелюдія». Автор багатьох перекладів з білоруської та німецької мов.

Багато років життя  Олександр Аврамович присвятив художньому осмисленню життя та творчої спадщини Тараса Шевченка, Віктора Забіли, Леоніда Глібова, Марка Вовчка.

Публікувався в українській періодиці, зокрема в «Голосі України», «Українській літературній газеті».

Письменницька спільнота України сумує з приводу великої втрати та висловлює щире співчуття рідним та близьким Олександра Аврамовича Деко.

Київська організація НСПУ

Національна спілка письменників України

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я