Відійшов у вічність Роман Іваничук

0

Національна спілка письменників України та Львівська ОО НСПУ з глибоким сумом повідомляють, що в суботу вранці, 17 вересня, на 87 році відійшов із життя письменник, громадський діяч, один із організаторів Товариства української мови ім. Тараса Шевченка, член Національної спілки письменників України, депутат Верховної Ради 1-го скликання, Заслужений працівник культури України,  Герой України Роман Іваничук. 

 

Роман Іванович народився 27 травня 1929 в селі Трач (тепер Косівського району Івано-Франківської області). Як літератор Іваничук виховувався в атмосфері новелістичної школи Стефаника, яким захоплювався батько письменника, сільський учитель і перший його літературний наставник. 

У двадцять дев’ять  років автор видав друком першу збірку новел «Прут несе кригу», яка принесла йому визнання.

У 1961 році Роман Іваничук переїхав до Львова, а через два роки вже працював редактором відділу прози у журналі «Жовтень».

У 1990-х роках письменник збагатив українську літературу новими творами: «Бо війна – війною…» (1991), «Орда» (1992), «Ренегат» та «Євангеліє від Томи», написав автобіографічний твір «Благослови душу мою, Господи…» (1993).

Роман Іваничук — автор багатьох збірок новел та оповідань, але найбільшу популярність здобув як історичний романіст. Він є автором понад 20-ти історичних романів, кількох повістей і збірок новел. Частина з них, зокрема, роман «Мальви», за радянських часів або не публікувалися, або піддавалися жорсткій цензурі, та саме цей твір – на історичну тематику з часів Хмельниччини – приніс Іваничуку найбільшу популярність.

Об’єднують усі романи Іваничука в один цикл, в один великий роман про рідну історію не тільки сам матеріал, історія, спільні події й герої, образи-символи, а й наскрізні ідеї, передовсім найвизначальніша — ідея любові до рідної землі й народу як смислу існування людини. 

Письменницька спільнота України сумує з приводу великої втрати світлого, талановитого письменника Романа Іваничука. 

Національна спілка письменників України 

та Львівська ОО НСПУ

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я