Відійшов у засвіти відомий український журналіст, письменник, науковець, видавець і громадський діяч Юрій Цеков

0
1514

25 червня 2021 року пішов у засвіти Юрій Іванович Цеков – відомий публіцист, літературознавець і критик, дослідник сатири і гумору, член НСПУ з 1984 року, один з організаторів і засновників Народного Руху України і Демократичної партії України.

Юрій Цеков є автором художньо-документальних повістей «Сонячна теорема» і «Зоряний колос», монографії «Степан Руданський», безлічі критичних оглядів, статей та рецензій, упорядником ряду гумористичних збірників, зокрема, шести випусків збірника «Веселий ярмарок», який вийшов тиражем близько 600 тис. примірників, і двох томів із чотиритомника Остапа Вишні. Він написав передмову до цього найґрунтовнішого видання класика.

Юрій Цеков задумав, упорядкував і підготував до друку унікальне в нашій літературі видання — «Український сатирикон», першу в історії антологію української сатири XVI-XIX століть із власною передмовою-оглядом та науковим коментарем.

Крім того, Юрій Іванович у різний час очолював низку українських газет і журналів: «Молода гвардія», «Толока», «Вісті з України», «Науковий світ», «Перець весела республіка».

Прощання відбудеться в понеділок, 28.06.2021, у Михайлівському золотоверхому соборі, об 11.30, похорон — на Лісовому кладовищі о 12.30, ділянка 61А.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я