Відкриття меморіальної дошки Юрія Завгороднього

0

26 жовтня в Києві відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки письменнику Юрію Завгородньому.

У церемонії відкриття взяли участь голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, перший заступник голови НСПУ Віктор  Мельник, заступник посла Латвійської  Республіки  в Україні Ірена Путниня, письменники  Станіслав Шевченко, Андрій Топачевський та родина поета. Меморіальна дошка встановлена на будинку, де мешкав Юрій Степанович, за адресою вулиця Січових Стрільців, 40.  

Довідка

Завгородній Юрій Степанович – український поет, прозаїк, перекладач, член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Родом з Дніпропетровщини, проте шкільні роки провів Юрій Степанович в Росії. 1962 року закінчив Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут, проте довелося виїхати за межі України більш як на двадцять років – будував електростанції в Латвії та Республіці Комі. Саме в Латвії захопився перекладами з латвійських поетів, які час від часу з’являлися в Україні друком у часописах або в поетичних альманахах. 

До Києва повернувся на ліквідацію наслідків чорнобильської катастрофи, постійно поповнюючи поетичну книжку “Зона поміж часом”.

Перші вірші друкувалися ще в студентські роки, потім були тільки окремі публікації.В різних часописах друкувалися переклади окремих авторів з білоруської, латиської, польської та словацької мов.

Серед відзнак поета є такі: лауреат літературних премій Павла Тичини (2002), Володимира Сосюри (1993) та Олеся Гончара (2007), міжнародної премії імені Івана Кошелівця (2003). Також Юрій кавалер ордена Латвійської республіки «Хрест Визнання».

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я