Вийшов друком 5-й випуск чесько-українського літературного часопису “Мандрівник”

0
1345

Вийшов друком 116-сторінковий ілюстрований 5-випуск ІІ-го 2020-го року видання міжнародний незалежний чесько-український літературний часопис “Мандрівник”, тематично присвячений 125-річчю від дня народження борця за волю і соборність України Інж. Осипу Бойдунику.

У “Мандрівнику” надруковані добірні твори сучасних українських письменників, як от твори дебютанток “Мандрівника”: Катерини Вербівської (м. Черкаси), Таміли Чупак (м. Кам’янець, Черкаська обл.) та Наталії Касанової (м. Прага, Чехія) і постійних дописувачів “Мандрівника”: письменниці, авторки 20-ти книг і лауреатки та дипломантки багатьох літературних премій і конкурсів Юлії Драгун (с. Новоселиця, Тячівський р-н, Закарпатська обл.), письменниці, кандидата філософських наук і провідної наукової співробітниці Київського літературно-меморіяльного музею ім. Максима Рильського Ольги Смольницької (м. Київ), письменника і лауреата Премії ім. Остапа Вишні Івана Дубініна (м. Черкаси) та письменника і дипломанта Премії ім. Воляників-Швабінських Фундації Українського Вільного Університету Олега Павліва (м. Прага, Чехія) й класиків української літератури, як от продовження публікації започаткованого в “Мандрівнику” (№ 3, І-й рік видання, 2019 р.) оповідання “Михайлик” української письменниці Богдани-Марії Світлик.

Окремо слід відзначити вельми насичену в “Мандрівнику” хроніку української діяспори в Чеській Республіці й української північноатлянтичної діяспори зокрема, як от віднайдений у США головним редактором “Мандрівника” племінник Міністра охорони здоров’я Карпатської України Миколи Долиная й історія тривалої переписки  головного редактора “Мандрівника” з племінником Міністра охорони здоров’я Карпатської України, а також віднайдені головним редактором “Мандрівника” невідомі досі відомості історії життя та смерті в Чехословацькій Республіці Миколи Лепкого (брата Богдана Лепкого) завдяки діловій переписці головного редактора “Мандрівника” з українськими та чеськими науковцями і державними службовцями та багато іншої цікавої хроніки з життя й діяльності української діяспори в Чеській Республіці та з життя й діяльності української північноатлянтичної діяспори загалом.

Слід відзначити теж надіслані для “Мандрівника” наукові розвідки науковців з України, присвячені Володимиру Винниченку та Осипу Бойдунику від уже згаданої Ольги Смольницької та заступника директора Бережанського краєзнавчого музею Миколи Проціва Бойдунику і надіслані для “Мандрівника” переклади віршів, зокрема Томаса Д’Арсі Маꥳ в перекладі з англійської на українську мови Ольги Смольницької.

В 5-му номері “Мандрівника” багато цікавих матеріялів, присвячених Тарасу Шевченку в контексті Музею визвольної боротьби України в Чехословацькій Республіці й у контексті першого і єдиного перекладеного з української на чеську мови “Кобзаря” Т. Шевченка, виданого у 1953 році, а також у рубриках “фотопутівник” та “фотонекрополь” (котрі присвячені пам’ятникам та пам’ятним місцям української діяспори в Чехословаччині/Чехії) відображена віднайдена на Ольшанському цвинтарі в місті Прага головним редактором  “Мандрівника” могила Міністра охорони здоров’я Карпатської України Миколи Долиная і ще багато вельми цікавих наукових статей та літературних творів, котрі за браком місця неможливо помістити в цьому анонсі.

На обкладинці відображений знимок Інж. Осипа Бойдуника із фондів та колекцій Сімейного архіву родини Бойдуників ім. Дарії Попович (Бойдуник), а інші невідомі і маловідомі знимки Інж. Осипа Бойдуника, віднайдені головним редактором “Мандрівника” в Національному архіві Чеської Республіки відображені всередині 5-го номеру “Мандрівника”.

Редакція “Мандрівника”

Світлина: Обкладинка “Мандрівника” (№ 5, ІІ-й рік видання, 2020 р.)

Джерело: «Українська літературна газета»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я