Вікіпедії виповнилось 20 років: цікаві факти про ресурс

0

Сьогодні Вікіпедія — найпопулярніший та найбільший довідник на планеті, в якому містяться тексти на 316 мовах. Щомісяця сайт відвідують 1,7 млрд інтернет-користувачів. 15 січня Вікіпедія відзначила свій 20-й день народження. Ми зібрали цікаві факти про сайт. Про це пише thegard.city.

Заснували сайт Джиммі Вейлз разом із Ларрі Сенгером. Тоді вони навіть не уявляли, якої популярності набуде їхнє дітище. Першою мовою, якою були доступні статті на Вікі, була англійська, другою — німецька (за два місяці після створення).

До неї звертаються всі: від журналістів до політиків, однак навіть на самій Вікіпедії зазначено, що не варто використовувати її як першоджерело.

Що означає назва?
«Вікі» з гавайської означає «швидко». «Педія» (частина зі слова «енциклопедія») — означає великий тлумачний словник. Якщо ж своїми словами, то це місце, де можна швидко знайти інформацію про щось чи когось.

Хто її пише?
Участь в написанні статей може брати будь-хто. Наприклад, в українськомовній версії Вікіпедії зареєстровано близько 540 тисяч користувачів, однак не всі вони активні дописувачі.

Цікаві факти
Стаття, яку редагували найчастіше, присвячена 43-му президенту США Джорджу Бушу-молодшому. Її редагували 45 862 рази.
Щосекунди енциклопедія отримує від 25 до 60 тисяч запитів користувачів.
Кількох членів Конгресу США у 2006 році спіймали на тому, що вони редагували статті про себе, аби виставити себе у кращому світлі.
У 2019-му році з’ясували, що один американський підліток створив понад 60 тисяч статей у шотландській англійській версії Вікі, при цьому він не володів мовою.
Український розділ Вікіпедії був створений 2004 року. Сьогодні тут близько 1 млрд статей.
Матеріали Вікіпедії не проходять експертної оцінки, тож не можуть уважатися першоджерелом. Тобто сюди свідомо можуть внести неправдиві дані.
Тут теж трапляються фейки. Стаття про фіктивну тварину «mustelodon», що начебто колись жила в Центральній Америці, була доступна на сайті майже 15 років.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я