Вишиванка в обмін на бронежилети: історія Тетяни Зез

0

Тетяна Зез у 2014 році переїхала з Донецька до Києва, а повномасштабна війна змусила жінку разом із сім’єю знову поміняти місце проживання. Тепер вона живе у Львові. Тетяна – засновниця проєкту «Вишивка в одязі видатних українців». За збереженими в музеях зразками одягу українських інтелігентів минулих століть Тетяна відтворює копії їхніх вишиванок. Тридцятою в межах її проєкту стала відтворена вишита сорочка Степана Бандери.

35 бронежилетів за 100 вишиванок Бандери

Орнамент вишивки сорочки Бандери взяли з фото, яке зберігається в Музеї родини Бандерів у Стрию Львівської області.

«Фотографія відома, є в Інтернеті в поганій якості, але ніхто на неї не звертав уваги. Директорка київського музею Рильського Вікторія Колесник під час війни евакуювалася в Стрий і звернула увагу на це фото, зателефонувала мені: тут є робота, приїжджай», – розповіла Zaxid.net Тетяна Зез.

Степан Бандера у 20-х роках XX ст. З цього фото майстрині вишили орнамент вишиванки

Тетяна Зез розробила схему та викрійку разом із вишивальницею зі Львова Лесею Демчук. Саму сорочку вишила ще одна львівська майстриня – Ольга Лелик. Її мав за честь одягнути відомий історик, громадсько-політичний діяч Володимир В’ятрович, який придбав цю сорочку для себе.

Засновниця ГО «Всесвітній день вишиванки» Леся Воронюк спільно з благодійним фондом «Коло» вирішили пошити 100 вишиванок Бандери на продаж, а за них купити бронежилети захисникам. За схемою і викрійкою моделі Тетяни Зез розробили комп’ютерну програму для машинної вишивки.

За 3 дні запустили виробництво лімітованої серії у 100 сорочок, а за 2 тижні закрили продаж, і за ці кошти фонд придбав 35 бронежилетів. Коштувала одна сорочка 5000 грн.

Цю благодійну ініціативу планують продовжити та зробити другу серію бандерівських сорочок. Обіцяють не просто повторити продаж вишиванок, а додати трохи фантазії.

«Вишивати я почала на знак протесту»

Зацікавилась вишиванням Тетяна ще в Донецьку. За її словами, вишивати почала на знак протесту, коли Янукович прийшов до влади. Тоді ж захотіла подарувати чоловікові сорочку, вирішила сама її вишити. При бібліотеці був вишивальний гурток, де вона і почала вчитися.

Спочатку захопилася старовинними сорочками та етнографічною вишивкою, а вже трохи згодом виник проєкт «Вишивка в одязі видатних українців».

Тетяна Зез

Для кожної сорочки Тетяна обирає амбасадора, який її презентує, – відомих людей, політиків, представників тих самих професій, чию вишиванку вони демонструють. Наприклад, сорочку композитора Миколи Лисенка презентував лідер гурту «Kozak System» Іван Леньо; режисер Ахтем Сеітаблаєв представляв вишиванку засновника першого українського театру Михайла Старицького; артистка Ірма Вітовська одягла сорочку Марії Заньковецької. А вишиванку Шевченка, оригінал якої зберігається в київському музеї-садибі Шевченка, Тетяна Зез подарувала своєму земляку, політв’язню з Донецька Ігорю Козловському.

Проєкт співпрацює з 11-ма музеями, у яких, власне, і знаходять вишиванки української еліти. Промислове виробництво не розглядають, адже це просвітницький, а не комерційний проєкт. Однак якщо є охочі мати копію якоїсь вишиванки, то її відшивають на замовлення вручну. Схеми всіх вишиванок майстриня поширює на друкованих листівках, за бажання, кожен може вишити їх сам.

До слова, в цю суботу у Львові в межах цього проєкту презентуватимуть вишиті комірці родини Косачів із Колодяжного – Олени Пчілки, Лесі Українки, Ізидори Косач.

ilvivyanyn.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я