Восени в Україні відбудеться фестиваль для молодих письменників

0

9-12 вересня в Івано-Франківську відбудеться літературний фестиваль-воркшоп для молодих письменників «Прописи», який організовує український ПЕН. Учасників чекають лекції та воркшопи від Тараса Прохаська, Лариси Денисенко, Тетяни Терен та інших досвідчених менторів.

Куратором проєкту стане поет, перекладач, віцепрезидент Українського ПЕН Остап Сливинський, координатором – перекладач, проєктний менеджер ПЕН Андрій Вахтель.

«Фестиваль «Прописи» – це перша в Україні подія, яка об’єднає в собі елементи творчої майстерні, лекторію, презентаційного майданчика і простору для співдії авторів-початківців та відомих письменників, – розповідає Остап Сливинський.

За його словами, проєкт має на меті допомогти дебютантам удосконалити навички творчого письма, дати їм рецепти ефективного входження в літературу та віднайдення в ній свого місця. А ще  – навчити їх захищати власні авторські права, показати оптимальні моделі співпраці з редакціями, видавництвами, літературними агенціями. Водночас це можливість представити свою творчість не лише професійній, а й ширшій аудиторії в рамках публічної програми.

Фестиваль-воркшоп покликаний сприяти розвитку сучасної літератури шляхом відкриття нових імен, а також просування правозахисних цінностей ПЕН серед молодих авторів. Ідеться зокрема про захист свободи слова і самовираження та усвідомлення літераторами відповідальності за публічні слова і вчинки. Дослідженню ролі письменника у відстоюванні прав і свобод та функції літератури як рушія соціальних змін будуть присвячені окремі лекції та майстер-класи в рамках фестивалю.

Для 10 авторів та авторок, відібраних за конкурсом, Український ПЕН організує індивідуальні заняття з досвідченими менторами й менторками – Вікторією Амеліною, Галиною Крук, Тарасом Прохаськом та Ганною Улюрою. Лекції і воркшопи для учасників проведуть зокрема Лариса Денисенко, Роман Малиновський, Богдана Неборак і Тетяна Терен.

Для широкої аудиторії в рамках «Прописів» запланована публічна програма: заплановані подіумні розмови та сценічні читання, вечір мультимедійних та синтетичних проєктів та поетичний марафон. Із-поміж інших імен до неї долучиться Юрій Андрухович.

Вхід на всі події буде вільний.

Умови участі

У професійній програмі «Прописів», як зазначено в умовах конкурсу, зможуть узяти участь дебютанти у сфері письменництва та літературної критики віком 18-35 років. Апліканти повинні мати щонайменше 3 художні чи критичні твори, опубліковані в інтернеті, медіа чи колективних збірках, однак ще не видати жодної книжки. Дедлайн подачі заявок – 5 серпня 2021 року.

Підсумком проєкту стане друкований альманах, до якого ввійдуть твори 10 учасників та учасниць проєкту, а також їхні публіцистичні тексти з враженнями про фестиваль-воркшоп.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Що відомо

  • Український ПЕН – культурна і правозахисна громадська організація, що об’єднує українських інтелектуалів – письменників, журналістів, науковців, видавців, перекладачів, правозахисників, культурних менеджерів.
  • Налічує 136 членів і є одним із 146 національних центрів Міжнародного ПЕН. Є співзасновником Премій імені Василя Стуса, імені Юрія Шевельова, імені Георгія Ґонґадзе, а також «Drahomán Prize».

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я