Вшанування пам’яті письменника Володимира Луценка

0

Ще пів року тому Володимир Антонович Луценко – веселий, жвавий та сповнений фізичних сил і творчих задумів – планував 28 квітня цього року відсвяткувати своє вісімдесятиріччя. Та підступна хвороба забрала його назавше.

Письменники й журналісти Січеславщини разом із дружиною Володимира Антоновича пані Наталією Тарасовою зібралися в Дніпровському будинку мистецтв, щоб ушанувати талановитого літератора, журналіста, чудового гумориста й сатирика, автора десяти книг, лауреата літературної премії ім. В. Підмогильного, переможця двох Всеукраїнських фестивалів гумору та сатири в Києві, багаторічного очільника обласної письменницької організації.

А ще його телекомедія «З ніг на голову» та документальний фільм про Олеся Гончара «Собори душ своїх бережіть» відзначені на кіно кінофестивалях у Ялті та Алушті.

Словами журби за видатною особистістю відкрила вечір пам’яті Людмила Юріївна Діннік, директорка Дніпровського центру мистецтв.

Вшанування пам’яті письменника розпочалося демонстрацією фільму про Володимира Антоновича, створеного за ініціативи його дружини Наталії Тарасової. Живий голос митця звучав з екрану, і здавалося, що він і сьогодні разом із нами.

Модераторка заходу – Валентина Слобода, артдиректорка Дніпровського будинку мистецтв, котра знала Володимира Луценка багато років, відзначила його людяність, інтелект, що поєднувалися із сильним характером, який він проявляв у відстоюванні інтересів письменницької спілки і соціального захисту окремих письменників.

Світлана Мартинова, науковий співробітник літературного музею, розкрила розмай думок автора у його поетичних книгах і творчих портретах літераторів.

Валентина Тальян, багатолітній начальник обласного управління культури згадувала про його уміння спілкуватися не тільки з читачами, а і з поважними делегаціями, які відвідували нашу область.
Ледь стримуючи сльози, Наталія Тарасова, дружина письменника, розповіла про його творчі пошуки. Адже багато творів були написані ним у її присутності і вона була першим читачем, критиком і порадником письменника.

Теплі й зворушливі слова про очільника обласної письменницької організації почули присутні від Анатолія Шкляра й автора цих рядків. А Оксана Ігнатенко декламувала свої поезії, присвячені Володимиру Луценку. Колеги-журналісти теж згадували теплими словами роки своєї співпраці з Володимиром Антоновичем у газетах і на телебаченні.

Надія Тітова, директорка обласної наукової бібліотеки та Ірина Попова, декан факультету української і іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ ім. Гончара акцентували на тому, що він за першим покликом відгукувався на запрошення до зустрічі зі студентами та читачами.

А ще звучали мелодії у виконанні відомої скрипальки Ірини Осеньової, солістки Будинку органної та камерної музики, лауреатки Міжнародних конкурсів. Адже В. А. Луценко і сам полюбляв у вільний час грати на скрипці.

Насамкінець друзі, колеги й дружина Володимира Антоновича висловили сподівання, що вдасться провести конкурс гумору й сатири ім. Володимира Луценка. А ще й видати книжку, де будуть не тільки твори його колег, а й літературні розвідки про творчість письменника та спогади друзів.


Євген Безус, член НСПУ
 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я