«Втрачене дитинство». Львівські науковці долучилися до створення виставки, яку презентували в Празі

0

У Празі відкрили вуличну виставку «Втрачене дитинство – історії з України». Там представили 10 історій дітей, які жили в умовах нацистського та радянського режимів. Ці історії представлені не лише у Чехії, а й у Львові. Їх можна побачити на вуличній виставці поблизу музею «Територія Терору».

Сім’ю Олександри Крип’якевич, коли жінка була ще дитиною, виселили до Сибіру. Олександра народилася в сім’ї греко-католицького священика. Він відмовився перейти у православ’я, тому радянська влада його репресувала. Згодом арештували і маму Олександри. Її, брата та сестру під опіку взяла бабуся. Потім родину депортували до Сибіру.

"Втрачене дитинство". Львівські науковці долучилися до створення виставки, яку презентували в Празі

«Зайшов солдат. У шинелі, то я пам’ятаю, і каже: «Старуха, одівай своїх щенят. Машина чекає. І час від часу він вигукував – скарєй, старуха, скарєй», — каже учасниця виставки Олександра Крип’якевич.

"Втрачене дитинство". Львівські науковці долучилися до створення виставки, яку презентували в Празі

Такі історії дітей, які жили в умовах нацистського чи радянського режимів та були депортовані, репресовані, втратили батьків чи народилися в неволі, збирали працівники львівського музею «Територія терору» та чеської громадської організації.

Зараз 10 історій представлені в Празі на вуличній виставці. Вони звучать англійською і чеською мовами.

"Втрачене дитинство". Львівські науковці долучилися до створення виставки, яку презентували в Празі

«Суспільне. Львів». Банер на виставці «Втрачене дитинство» у Львові

«У нас є такі історії, коли родина українців була депортована з Польщі в Україну спочатку. А потім вони вже через певний час звідси, із Західної України, були депортовані за межі України. Ще одна – це біографія кримської татарки Гульнар Калайджи, яка в принципі теж пережила те саме, що й українці в 1944 році, коли був геноцид кримських татар», — каже працівник музею «Територія терору» Юрій Коденко.

Директорка музею «Територія терору» Ольга Гончар пояснює, що виставкою хочуть привернути увагу до України в контексті Другої світової війни.

Катерина Садловська, Ірина Ферин


Фото з архіву музею «Територія терору». «Втрачене дитинство». Львівські науковці долучилися до створення виставки, яку презентували в Празі

Джерело: suspilne.media.


Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я