2021 року відзначається 130-річчя української імміграції до Бразилії

0

У 2021 році відзначається 130-річчя української імміграції до Бразилії, яка розпочалася ще в 1891 році та мала три хвилі. Про це повідомляє сайт svitua.org.

З нагоди святкування 130-річчя з прибуття перших українських іммігрантів до Бразилії та у співпраці з посольством Бразилії y Києві, хочемо познайомити Вас, шановні читачі, з Гуто Пашко – бразильським кінорежисером українського походження. Він був президентом Асоціації відео та кінематографії штату Парана та директором бразильської Асоціації документального кіно, є віце-президентом Союзу аудіовізуальної індустрії штату Парана – SIAPAR і власником студії та акторської агенції GP7 Cinema.

Гуто Пашко народився 27 травня 1976 року неподалік м. Прудентополіс, штат Парана в родині українських іммігрантів із Тернопільщини в 4-му поколінні. Він був найстаршим серед 11 дітей, які виховувалися в українських традиціях. До 11-ти років він навіть не розмовляв португальською, лише українською.

Тож невипадково у своїй творчості як режисер Гуто Пашко звертався до свого національного коріння і зняв п’ять фільмів про українську діаспору в Бразилії (в цілому він знімає серіали для телебачення Бразилії, художні фільми та документалістику).

Так, першим, 20 років тому, він зняв документальний фільм «Made in Ucrania. Українці Парани» (Made In Ucrania – Os Ucranianos no Paraná), що розповідав про життя української діаспори у штаті Парана, де найбільший осередок української діаспори в Бразилії, її проблеми, відносини з батьківщиною. Його головна мета – показати свою “малу Україну” в Бразилії, у штаті Парана, де він виріс. Там і досі розмовляють українською говіркою кінця ХІХ ст., дотримуються українських традицій, святкують Великдень та Різдво, як в Україні, готують борщ і голубці…

Також Гуто Пашко намагається зробити внесок у збереження своєї “малої України” не лише як митець, а й як громадський та політичний активіст. Він балотувався в депутати на місцевих виборах від Народної соціалістичної партії та увійшов до муніципальної ради з питань культури міста Курітіба.

Така відданість українській культурі та громаді цілком закономірна для багатьох українців Бразилії, адже вони усвідомлюють себе не лише громадянами Бразилії, а й українцями. “Я – бразилець, але моя душа – українська“, – запевняє Гуто Пашко, та підкріплює ці слова своєю щирою любов’ю до України і підтримкою української діаспори в Бразилії.

Текст підготовлено за матеріалами зі сторінки Diaspora.ua

Запрошуємо переглянути фільм «Made in Ucrania. Українці Парани», що розміщено на ютубканалі посольства Бразилії y Києві:

Нагадаємо, у Бразилії відзначають 130-річчя імміграції українців до країни. З цієї нагоди посольство Бразилії y Києві організувало низку заходів, що розпочалися 28 травня і триватимуть до 18 листопада.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я