За 2021-й рік у Криму окупанти вдалися до 1785-и порушень прав людини

0

24 січня Кримськотатарський Ресурсний Центр представив аналіз порушень прав людини в окупованому Криму за 2021 рік. За даними організації, за звітний період російські силовики провели 53 обшуки, 366 затримань/утримань і 366 допитів, опитувань і «бесід». Загальна кількість арештів за звітний період становить 210. Велика частина порушень із боку окупантів припадає на представників корінного кримськотатарського народу. Така практика набула на півострові системного характеру.

У пресконференції взяли участь Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру Тетяна Подворняк.

За даними КРЦ, за 2021 рік в окупованому Криму зафіксовано 53 обшуків, 33 з яких були проведені в будинках кримських татар. Цей показник майже не відрізняється за торішній. Тоді КРЦ зафіксував 50 обшуків. Тенденція переслідувань із політичних і релігійних мотивів залишається незмінною з початку окупації півострова.

«Під час проведення обшуків силовики нерідко порушують права потерпілих. Зокрема, під час проникнення в оселі зафіксовані випадки пошкодження майна, проведення обшуку за відсутності господаря або підкидання забороненої літератури», – розповів Ескендер Барієв.

За звітний період КРЦ зафіксував 366 затримань/утримань, 330 з яких – щодо кримських татар. Динаміка залишається незмінною, у 2020 році було зафіксовано 364 затримання.

«Така велика кількість порушень у цій категорії пов’язана і з тим фактом, що окупанти масово затримували активістів, які приходять до будівель «суду», «СІЗО», «ІТТ» тощо, аби підтримати своїх співвітчизників», – зазначив Голова Правління КРЦ.

Окремо було відзначено затримання уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка, кримських татар Асана та Азіза Ахтемових, Нарімана Аметова, Куртумера Чалгозова. Щодо них застосовувалися тортури.

Тетяна Подворняк підкреслила, що за звітний період в окупованому Криму зафіксовано 210 випадків арештів, 167 із яких – щодо представників корінного народу. Із 210 випадків: 28 – вироки, 40 – адміністративних справ, 25 – нові арешти, 118 – продовження терміну утримання під вартою. Минулого року було зафіксовано 197 випадків арештів.

За звітний період зафіксовано 478 випадки порушення права на справедливий суд, 393 із яких – щодо представників корінного кримськотатарського народу. Цей показник майже на сотню вищий торішнього – тоді було зафіксовано 398 випадків.

Менеджерка з комунікацій додала, що порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я також носять системний характер, і за 2021 рік зафіксовано 135 випадків порушення цього права, 96 із яких – щодо кримських татар. Тенденці не змінюється – у 2021 КРЦ зафіксував 112 випадків.

За інформацією організації, за 2021 рік поки зафіксовано 37 випадків етапування політв’язнів Криму, 35 із яких – щодо представників корінного народу.

У звіті КРЦ, який доступний на сайті організації, також міститься інформація про порушення релігійних прав, екологічних норм на півострові, про неналежні умови утримання в СІЗО і в’язницях, про порушення прав політв’язнів, про порушення прав жінок і незаконних військових навчаннях в окупованому Криму.

ukrpohliad.org.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я