За вірш про кролика засудили на 10 років

0

Військовий трибунал Київського військового округу 10 квітня 1937-го засудив до ув’язнення українського письменника, кіносценариста, перекладача Аркадія Добровольського. Звинуватили у контрреволюційній, націоналістичній та терористичній діяльності. Про це пише gazeta.ua.

Добровольський Аркадій народився 14 листопада 1911-го на Вінниччині. Навчався у профшколі, працював слюсарем. Почав писати вірші, які друкував у журналах «Молодий більшовик», «Життя й революція». Добровольський деякий час завідував Будинком літераторів у Києві, працював на Київській кіностудії художніх фільмі. 25-річним уступив до Всесоюзного інституту кінематографії.

Добровольський написав кілька сценаріїв. Сценарій «Полюшко-поле» став основою фільму «Трактористи» (1936). Підготував до друку збірки поезій «Квітнуть жита».

У січні 1937-го його звинувачували у контрреволюційній націоналістичній та терористичній діяльності. На допитах із застосуванням сили визнав вину. Йому дали 7 років ув’язнення. Покарання відбував на «Дальбуді». Після відбуття строку трибунал знову засудив його на 10 років позбавлення волі. Підставою став вірш «Мудрий кролик», у якому вбачали натяк на культ вождя Сталіна.

Після закінчення строку ув’язнення залишився на Колимі як вільнонайманий. Звільнили 2 вересня 1958-го, коли прокуратура Магаданської області закрила його справу.

Військова колегія Верховного суду СРСР скасувала вирок щодо Добровольського. В Україну письменник повернувся 48-річним. Працював у майстерні Київської кіностудії імені Довженка. У співавторстві з Ліною Костенко написав кіносценарій «Перевірте свої годинники». Помер 10 червня 1969-го, похований на Берківцях.

Ольга Васьків

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я