Закарпатський письменник Василь Кузан написав звернення до міністра освіти через «проросійські» підручники

0

Закарпатський письменник, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Кузан написав міністру освіти і науки України С. М. Шкарлету відкритого листа з проханням вилучити зі шкіл України підручники «Світова література» авторства Євгенії Волощук для 5, 6, 7, 8, 9 класів. Про це письменник повідомив у коментарі «Суспільному».

За його словами, відкритий лист підписали понад 250 людей. Серед них — українські письменники, вчителі та громадські діячі.

«Під обкладинкою книги не тільки російський дух – там тхне рабським ставленням авторки підручника до нації агресора. Чи не половина ілюстрацій – це репродукції картин російських художників. Невже в Україні ніхто не робив ілюстрацій до казок народів світу? З підручника випливає – ніхто. Був момент, коли у мене склалося враження, ніби пані Євгенія окремі розділи просто переписала з якогось російського підручника», — написав Василь Кузан про підручник Євгенії Волощук зі світової літератури для 5 класу.

«Я опитав близько 10 вчителів. Всі вони підтвердили, що змушені викладати дітям світову літературу за вказаним підручником, адже альтернативи у багатьох школах наразі немає», — говорить письменник.

У відкритому листі Василь Кузан вимагає розпочати процес вилучення зі шкіл України підручників «Світова література» авторства Євгенії Волощук для 5, 6, 7, 8, 9 класів та оголосити конкурс на створення нових підручників «Зарубіжна література» для всіх класів загальноосвітніх шкіл України.

За словами Василя Кузана, 8 листопада він написав листа до міністерства й наразі очікує відповіді.

Тетяна Черевко

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я