Закон про мову. Української стане більше у друкованих ЗМІ із 16 січня

0

Із 16 січня в Україні набуває чинності нова норма закону про мову – друковані ЗМІ мають видаватися українською мовою. Про це повідомляє пресслужба Офісу мовного омбудсмена.

Про це повідомляє news.liga.net.

Із 16 січня українською мовою мають виходити загальноукраїнські та регіональні друковані ЗМІ.

Вони можуть видаватися й іншими мовами, однак паралельно вони мають видаватися таким самим тиражем українською. Водночас однаковими в обох версіях мають бути зміст, обсяг та спосіб друку. Також вони повинні мати однакову нумерацію та видаватися в один день.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь запевняє, що про цю норму всі загальнонаціональні та регіональні медіа були попереджені. Він сподівається, що ні для кого нові правила не стануть сюрпризом.

  • У квітні 2019 року було ухвалено закон про державну мову, він набув чинності 16 липня того ж року. Проте низка депутатів звернулася до КСУ зі скаргою, що документ «дискримінує російську мову». У липні 2021-го КСУ визнав закон про мову конституційним.
  • 16 січня 2021 року набула чинності стаття цього закону, за якою у сфері послуг їхній продавець має спілкуватися з клієнтами державною мовою, якщо тільки клієнт не попросить про інше.
  • 16 липня 2021 року набула чинності ще низка норм мовного закону у сферах культури, туризму та видавництва книг.

Марк Сировой

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я