Заснована українсько-білоруська премія «Воїн Світла» пам’яті Михайла Жизневського

0

1–2 липня у Національній спілці письменників України відбувся Міжнародний українсько-білоруський семінар з проблем розвитку сучасної літератури.

Участь взяли провідні українські та білоруські літературознавці, молоді науковці, критики, прозаїки, драматурги та поети.

У рамках семінару 1 липня розглядалася поезія України і Білорусі, 2 липня – проза і драматургія. Доповіді  виголосили українські дослідники: доктори наук,  професори Олександр Астаф’єв, Олена Бондарева, Антоніна Гурбанська, Анатолій Мойсієнко, Володимир Моренець, Юрій Ковалів, Ярослав Поліщук та кандидати наук Володимир Даниленко, Наталія Городнюк, Ніна Козачук, Дмитро Дроздовський, Світлана Жигун, Петро Сорока, Наталія Єржиківська, Оксана Пухонська, Олена Рижко.
Білорусь на семінарі представляли кандидати наук Лявон Барщевський, Олесь Пашкевич, Ала Петрушкевич, Анатолій Іващенко, Тихон Чарнякевич, та голова опозиційної Спілки білоруських письменників Борис Саченко.
Ліричним відступом семінару стали виступи української творчої молоді. До заходу долучилися бандурист Ярослав Джусь, поети Оксана Боровець, Світлана Дідух-Романенко, Вано Крюґер, Алла Миколаєнко, Тетяна Шептицька.
На думку організатора семінару Володимира Даниленка, «перед українською літературою нині постає завдання назавжди порвати з радянським минулим, з російським світом і створити новий героїчний епос, який сформує покоління політичної і культурної нації, що стане повноправною частиною європейської цивілізації і в ширшому плані – Західного світу». Білоруські учасники семінару зазначили, що Україна для них є новим геополітичним центром, який допоможе Білорусі вижити в умовах тотальної русифікації та наступу російського світу.
На основі доповідей, які прозвучали на семінарі, під егідою Інституту літератури НАН України ім. Т. Г. Шевченка та Інституту філології КНУ ім. Т. Г. Шевченка і за підтримки КМДА буде видано науковий збірник «Західний трамплін», до якого увійдуть дослідження літературознавців тенденцій розвитку сучасної української літератури. (До редакційної колегії наукового збірника входять М. Жулинський, В. Даниленко, О. Астаф’єв, А. Ткаченко, Л. Грицик, Я. Поліщук, О. Бондарева).
За результатами українсько-білоруського семінару сторони вирішили 26 січня вручати щорічну літературну премію «Воїн Світла» пам’яті Героя Небесної Сотні білоруса Михайла Жизневського (26.01.1988 р. н.). Ця відзнака присуджуватиметься за книжку українського або білоруського автора, у якій діє благородний, сміливий герой, що бореться за справедливість, проповідуючи загальнолюдські цінності і є взірцем для наслідування іншими людьми.

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський з білоруською делегацією
Голова НСПУ Михайло Сидоржевський з білоруською делегацією
Алла Петрушкевич
Алла Петрушкевич

 

Прес-служба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я