Завершився фінальний третій етап книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2020»

0

Географія та число учасників Премії збільшуються щороку. Цьогоріч Оргкомітет отримав аж 12 тисяч 621 голос від читачів бібліотек з усієї України, це втричі більше ніж минулого року. Про це повідомляє espreso.tv.

Голосування за кращу книгу для дітей, підлітків та дорослих пройшло майже у 400-х бібліотеках по всій країні. Читачі мали змогу не просто ознайомитися та прочитати кращі новинки літератури, а і віддати голос за свого фаворита. 

За перемогу в номінації “Література для дітей” змагалися три дитячі книги:

«Коли я була лисицею» Таня Поставна (видавництво «Vivat»)

«Мія і місячне затемнення» Оля Русіна («Видавництво Старого Лева») 

«Історія, яку розповіла Жука» Грася Олійко («Видавництво Старого Лева»)

У номінації “Література для підлітків” треба було вибрати фаворита з-поміж книг: 

«Шпигунки з притулку «Артеміда» Наталія Довгопол (видавництво «Vivat»)

«Сірка на порох» Іван Андрусяк (видавництво «Фонтан казок»)

«Не кажи нікому» Саша Камінська (видавництво «Ранок»)

Складно було зробити вибір у номінації “Література для дорослих” з-поміж книг: 

«Амадока» Софія Андрухович («Видавництво Старого Лева»)

«Планета Полин» Оксана Забужко (Видавничий дім «Комора») 

поетична книжка «Список кораблів» Сергій Жадан (видавництво “Меридіан Черновіц”)

Читачі бібліотек зазначили, що обирати серед запропонованих книг було непросто, адже кожен літературний твір був надзвичайно цікавий, захопливий і вартий уваги. Найактивніше обирали кращу книгу підлітки та діти. Особливо приємно, як зазначили працівники бібліотеки, що такі конкурси, як “Еспресо. Вибір читачів” заохочують молодь до читання, розвивають фантазію та емпатію. А ще стимулюють бажання замислитися, оцінити книгу та обґрунтувати свою думку, роблячи вибір. 

З 1 грудня Оргкомітет премії “Еспресо. Вибір читачів” розпочав підрахунок голосів. Сотні бібліотек вже надіслали та продовжують надсилати заповнені анкети і протоколи голосування читачів. Переможців Премії оголосять 23 грудня на Церемонії нагородження в прямому ефірі телеканалу “Еспресо”, на сайті “Еспресо.TV” та на сторінці у FB. 

Нагадаємо, книжкова премія “Еспресо. Вибір читачів” заснована телеканалом “Еспресо” та підтримана ГО “Демфорум”. Її презентація відбулась у травні 2017 року в рамках міжнародного фестивалю Книжковий Арсенал у Києві. Премія триває вже четвертий рік поспіль. Нагадаємо, що упродовж червня 2020 року на Першому етапі за пропозиціями 37 видавництв був сформований Довгий список зі 145 книг. Далі на Другому етапі, впродовж липня над оцінюванням видань працювали 38 експертів кожен у своїй окремій номінації. За підрахунками результатів голосування серед експертів визначились по 3 книги-фіналісти. Ці твори і потратили в Третій фінальний етап голосування читачів за кращу книгу в бібліотеках по всій Україні.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я