У центрі Бахмута російські окупанти пошкодили обстрілами пам’ятку архітектури кінця ХІХ століття

0

Російська армія вгатила по старовинній будівлі на перехресті вулиць Садової та Першина, пошкодивши охоронювану пам’ятку архітектури. Багато старожилів пам’ятають цю будівлю як школу, повідомляє Вільне радіо.

Про пошкодження ще однієї історичної будівлі Бахмута повідомляє начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. 

“У Бахмуті пошкоджено історичну будівлю в центрі міста”,  —  написав він 4 січня. 

Для власниці будівлі, бахмутянки Олени Гончарової, це величезний удар. Жінка намагалася зберегти автентичний зовнішній вигляд будівлі, бо виросла на цій вулиці. 

“Це ж, мабуть, несуща стіна, завалиться дах, мабуть. Пошкодження даху на фото погано видно. Підозрюю, що місто нищать ущент, це страшно. Хоч би був якийсь промінець надії — можливість повернутися та відновити, поки цим і живеш. Якщо вони зруйнують місто, я навіть не знаю, як далі жити. Бахмут найкращий”, — каже Вільному радіо власниця будівлі Олена Гончарова. Вона плаче. 

Обстріляна будівля знаходиться на розі вулиць Першина та Садової. На фото видно, що пошкоджені дах та фасад будівлі, особливо один із віконних прорізів. По фасаду пішли тріщини. На фасаді — численні сліди від уламків, вибиті всі шибки, тротуар перед будівлею усіяний битою цеглою, склом та фрагментами даху. Двері у будівлю відкриті. 

Все це в умовах зими, під постійними російськими обстрілами Бахмута, коли неможливо швидко відремонтувати будівлю та захистити її від непогоди, загрожує будівлі знищенням. 

Будівля на Садовій — це пам’ятка архітектури місцевого значення

За даними Історико-архітектурного опорного плану Бахмута, пошкоджена будівля — охоронювана: вона має статус щойно виявленої пам’ятки архітектури місцевого значення. 

“Це купецький особняк кінця ХІХ-початку ХХ століття. Цю будівлю рекомендували до внесення у державний реєстр пам’яток місцевого значення”, — розповідає Вільному радіо завідувач відділу Бахмутського краєзнавчого музею Ігор Корнацький. 

Для довідки:

Після Другої світової у приміщенні будівлі на перехресті вулиць Садової та Першина працювала середня школа №4 імені Молотова. Пізніше тут розташовувалися управління освіти, орган юстиції, автошкола та різні приватні підприємства, зокрема магазини, перукарня та фітнес-клуби.

“В документах БТІ (Бюро технічної інвентаризації, — ред.) ця будівля значиться як побудована до 1900 року. На металевій арці [в перпендикулярному крилі будівлі] викуваний 1878 рік, наче так. Ми ходили по сусідах, вони розповіли, що там жив лихвар (той, хто позичає гроші за великий відсоток, — ред.)”, — розповідає Олена Гончарова. 

Жінка каже, що в середині будівлі до наших днів збереглася автентична ліпнина з позаминулого століття з янголятами.

За її словами, будівля до вторгнення росіян була у доброму стані. 

“Воно добротне. Коли ми капітально ремонтували його, там були бруси модрини — скільки років вони стояли, стільки б і ще простояли. Другий поверх дерев’яні перекриття, а між цоколем та 1-м поверхом — старі-престарі рейки, між якими цеглою викладені арочки”,  — розповідає власниця будівлі. 

Вона каже, що придбала цю будівлю у 2007-му на конкурсному продажі, організованому міськрадою. Будівлею тоді володіло управління освіти. Тоді там на правах оренди знаходилася структура міської юстиції, яка пережила пожежу. З середини двору деякі приміщення вона облаштувала як житлові.

“У дворі були стайні, в яких, коли там була школа, знаходились класи на кшталт трудових”,  —  каже жінка. 

day.kyiv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я