«Це національна ганьба, що в Києві є музей Булгакова», — Віра Агеєва

0

Дослідниця літератури Віра Агеєва вважає, що в Києві не має бути музею Булгакова.

Про це вона сказала у інтерв’ю «Культурі на часі».

Агеєва пояснила, чому література 19 століття стає промовистою до сучасного читача, а відтак чому важливо звертати увагу на біографії письменників, зокрема Булгакова.

«Для того, щоб воювати, треба знати, за що ми воюємо… У нас досі ведуться розмови, закривати чи не закривати музей Булгакова. Це національна ганьба, що в Києві є музей Булгакова, який зганьбив Українську Народну Республіку. Не можна, щоб по обидва боки лінії окопів були солдати з тими самими прапорами і тими самими цінностями, бо інакше ж чому війна?», — сказала Агеєва.

Агеєва наголосила, шо українська колективна пам’ять не була сформована повноцінно в ХХ столітті, вона була дисфункційною під цим тиском російської пропаганди.

«Ми пізнаємо свої цінності, а цінності вони в літературі, вони в класиці. Насправді, російсько-українська війна триває більше сторіччя. Ми можемо згадати і Валуєвський циркуляр, і Емський указ, один з пунктів якого був заборона книгодрукування. Потім естафету по забороні всього українського перейняла радянська влада, і як би це прикро не звучало, вона мала якісь певні успіхи. Але попри це Україна не втрачала своєї культурної ідентичності. І для вас стало це очевидним», — наголосила дослідниця.

Нагадаємо, нещодавно Український інститут національної пам’яті (УІНП) визнав російського письменника Міхаїла Булгакова символом російської імперської політики. 8 квітня Літературно-меморіальний музей Булгакова опублікував свою позицію стосовно висновку УІНП.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я