Чи демонтують пам’ятник героя твору російського письменника у середмісті Житомира: відповідь влади

0

У квітні 2024 року експерти Українського інституту національної пам’яті (УІНП) визнали об’єкти, присвячені російському письменнику Михайлу Булгакову, символікою російської імперської політики, їх перебування у публічному просторі — пропаганда. Тоді журналісти Суспільного звернулися до влади Житомира із питанням, чи збираються демонтувати пам’ятник «Ларіосіку – кузену із Житомира», який у 2007 році приватним коштом встановили в середмісті обласного центру.

За словами начальника управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолія Душка, питання вже почали вивчати.

Наприкінці травня 2024 року журналісти Суспільне Житомир знову звернулися до Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міськради із запитом про наміри щодо подальшої долі пам’ятник «Ларіосіку – кузену із Житомира».

У відповіді на запит йдеться зокрема про те, що питання щодо демонтажу на комісії з топоніміки не розглядали.

«Питання щодо того, чи підпадає пам’ятник «Ларіосіку – кузену із Житомира», який встановлений за адресою: місто Житомир, вулиця Київська, 13, під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії» не розглядалося на засіданні міської комісії з топоніміки», — зазначили у документі.

Крім того, у департаменті надали історичну довідку стосовно прототипу героя твору Михайла Булгакова.

«За наявними історичними матеріалами: «Прототипом героя пам’ятника «Ларіосіку — кузену із Житомира», був реальний житомирянин Микола Судзіловський, який закінчив гімназію в Житомирі, потім здобув військову освіту. Бойовий офіцер, брав участь у Першій світовій війні, мав бойові нагороди. Був одружений на житомирянці, однак шлюб виявився нещасливим і він переїхав до родичів у Київ. Микола Судзіловський намагався емігрувати з Криму до Європи і в числі інших «білих» офіцерів здав зброю, але був розстріляний більшовиками» (Георгій Мокрицький «Танго з минулим»)», — йдеться у відповіді на запит.

Чи демонтують пам'ятник героя твору російського письменника у середмісті Житомира: відповідь влади

Відповідь на запит від Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міськради, Житомир, 6 червня 2024 рік. Суспільне Житомир/Яна Соколівська

Заступниця директора департаменту містобудування та земельних відносин міської ради, головна архітекторка міста Ольга Бронштейн нагадала, що пам’ятник належить до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

«Також повідомляємо, що розпорядженням голови Житомирської обласної державної адміністрації від 23.12.2020 року №694 «Про занесення щойно виявленого об’єкта до Переліку об’єктів культурної спадщини» пам’ятник літературному герою Михайла Булгакова — «Ларіосіку — кузену із Житомира» за адресою: місто Житомир, вулиця Київська, 13 занесено до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини за видом монументального мистецтва, типом — споруда, дата утворення ­— 2007 рік», — поінформувала головна архітекторка.

Чи демонтують пам'ятник героя твору російського письменника у середмісті Житомира: відповідь влади

Пам’ятник «Ларіосіку – кузену із Житомира», Житомир, 5 квітня 2024 року. Суспільне Житомир/Яна Соколівська

У департаменті пояснили, що вилучення щойно виявленого об’єкта культурної спадщини з Переліку допускається лише у разі ухвалення Мінкультури рішення про відмову у занесенні об’єкта культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України у зв’язку з невідповідністю його критеріям, яким не відповідає об’єкт культурної спадщини. Рішення про вилучення об’єкта культурної спадщини з Переліку приймається у формі розпорядчого документа уповноваженого органу.

«Виходячи з вище викладеного та в зв’язку з тим, що пам’ятник «Ларіосіку — кузену із Житомира» внесений до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, питання демонтажу може бути розглянуто після вилучення згаданого об’єкта з Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини», — додала заступниця директора департаменту містобудування та земельних відносин міської ради, головна архітекторка міста Ольга Бронштейн.

Чи демонтують пам'ятник героя твору російського письменника у середмісті Житомира: відповідь влади

Пам’ятник «Ларіосіку – кузену із Житомира», Житомир, 5 квітня 2024 року. Суспільне Житомир/Яна Соколівська

Яна Соколівська

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я