«Дебютна книжка»: чиї твори вийдуть друком?

0
1517

Стали відомі переможці проєкту «Дебютна книжка», заснованого Кабінетом молодого автора Національної спілки письменників України спільно з видавництвом «Друкарський двір Олега Федорова» для авторів, які мріють про видання своєї першої книжки. Учасниками стали українські поети і прозаїки різного віку з усієї України. Організатори отримали 70 рукописів прози та поезії.

«Проєкт «Дебютна книжка» став можливий завдяки пропозиції директора видавництва «Друкарський двір Олега Федорова» Олега Нікофа підтримати молодих авторів (зокрема й початківців) і подарувати можливість надрукувати книжки переможцям відбіркового конкурсу. Восени минулого року ми оголосили про старт приймання заявок на цей проєкт. Три рукописи поезії і прози, які найбільше сподобаються членам журі, будуть видані окремими книжками. Автори радо відгукнулися на цю пропозицію. Щоправда, кількість рукописів та їхній загальний обсяг перевершив наші очікування. Тож конкуренція виявилася дуже жорсткою, а роботи в членів журі було справді багато», — розповідає секретар НСПУ по роботі з молодими авторами, керівник Проєкту «Дебютна книжка» Юлія Бережко-Камінська.

Над надісланими на конкурс рукописами працювала команда досвідчених журі — письменників, редакторів, діячів культури, зокрема поет і прозаїк, заступниця голови Національної спілки письменників України Тетяна Фольварочна, головний редактор журналу «Радуга» Юрій Ковальський, поетеса, перекладачка, лауреатка всеукраїнських і міжнародних літературних премій Наталія Бельченко, поетеси, філологи, переможниці літературних конкурсів, викладачі Вікторія Осташ та Ірина Мостепан, письменник-фантаст Володимир Гусєв, літературний менеджер, засновниця літературної агенції «Luna» Юлія Бузикіна, поет, секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська. Також у проєкті взяла участь бібліотека №9 для дітей Шевченківського району м. Києва в особі бібліотекаря Валентини Захаренко-Бурцевої.

Переможці

Вийде друком добірка віршів «Тиша і трава» львівянки Наталії Дьомової — письменниці, перекладачки, авторки наукових статей у галузі перекладознавства.

Наталія Дьомова

«Це поезія, яку має бути видно навіть неозброєним (себто, непрофесійним) оком… Це незбагненне вміння написати тонко і влучно. От просто сісти і написати так, щоб зачепило: і великого поціновувача поезії і якогось рандомного читача, що пробігав повз. Це, безперечно, висока поезія, яка, мов аксіома, не потребує ніяких доведень», — відгукується поетеса Галина Гулієва про добірку віршів Наталії.

Твори Наталії Дьомової публікувалися в журналах та альманахах «Золота доба», «УФО», «Київська Русь», «Сучасність», «Склянка часу», антологіях «ЛяЛяК», «Червоне і чорне: сто українських поеток ХХ сторіччя», «Львів — місто натхнення», «На кордоні любові: збірник віршів і прози» та ін. 

Також отримала перемогу і можливість видати свою добірку віршів авторка з Херсонщини Ганна Щидловська. Вона давно мріяла стати письменницею, але активно писати почала відносно недавно. Нині працює журналістом в місті Херсоні та, прагнучи вдосконалити свої письменницькі навички, вивчає українську мову й літературу на факультеті філології та журналістики Херсонського державного університету. Окрім поезії, звертається до прози в популярному сьогодні жанрі фентезі. Давно мріяла про паперове видання своїх творів, але через брак коштів самостійно це зробити не вдавалося. Свої роботи прокоментувала так: «Добірки, що я надсилаю на розгляд у конкурсі, містять ті твори, за які мені сьогодні не соромно».


Ганна Щидловська

Твір «Народжена на межі епох» приніс перемогу Олені Скуловатовій із Київщини. Письменниця, науковець, за освітою психолог. Має понад сімдесят наукових праць із психології, PhD, доцент. Багаторазова чемпіонка України зі спортивного туризму, займалася альпінізмом. Підкорила Ельбрус та зійшла на багато вершин Кавказу. Наразі активно мандрує Європою, а також Азією та Африкою. У вільний час веде блог «У мандрах». Активна учасниця та переможниця багатьох літературних конкурсів. Пише переважно казки та детективні романи. Публікувалася в колективних збірках та періодиці. 

Олена Скуловатова

Перемоги саме цих трьох авторок зовсім не значать, що більше не було гідних претендентів, розповідають члени журі. У кожного журі були ще інші симпатики, творчість яких звернула на себе увагу. Одне із загальних вражень від конкурсних робіт — майже всі вони потребують серйозної роботи редактора. І це стосується не тільки мовних огріхів, а й опрацювання стилістики творів, відточення сюжетних ліній, діалогів, логічних зв’язків, образів персонажів тощо. Радують численні окремі знахідки — влучні художні образи, вдалі сюжетні повороти, готовність експериментувати і шукати нові цікаві теми. Тож команда проєкту «Дебютна книжка» радить молодим авторам не полишати свого захоплення, а розвивати його, при нагоді відвідувати літературні курси, багато читати і, звісно ж, творити й брати участь у різноманітних конкурсах.

Лідія Половко

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я