День Соборності України 2024: особлива дата в історії

0

Сьогодні, 22 січня — особлива дата в історії України. У цей день українці відзначають два важливих свята — проголошення Української Народної Республіки та Акт Об’єднання українських земель. Історичні факти зібрав Уніан.

Саме 22 січня, 106 років тому, українці проголосили незалежність своєї держави і створили Українську Народну Республіку, а рівно через рік відбувся Акт злуки УНР і ЗУНР.

День Соборності України — це свято на честь проголошення першої Незалежності та Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

22 січня 1918 року незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а через рік, в 1919 році, у цей же день на Софійській площі у Києві відбулося офіційне об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Так уперше за багато століть історичні українські регіони об’єдналися в одну державу. 

Фактично об’єднання республік УНР і ЗУНР, на жаль, не відбулося, але сам процес проголошення позначився на політичній ситуації в країні.

За часів радянського режиму День Соборності не відзначався, зокрема — будь-яка згадка про нього знищувалася, цей день уважали «контрреволюційним святом».

Перше офіційне святкування відбулося в 1939 році, у місті Хуст, столиці Карпатської України. Тоді ці землі перебували у складі Чехословаччини. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців — так День Соборності став наймасовішим заходом українців за 20 років.

На державному рівні День Соборності України вперше відзначили в 1999 році після указу чинного президента країни Леоніда Кучми. Однак у 2011 році указом президента Віктора Януковича День Соборності був скасований на офіційному рівні, як і День Свободи 22 листопада — замість них 22 січня був заснований День Соборності та Свободи.

У 2014 році указом тодішнього президента України Петра Порошенка День Соборності України був відновлений. 

Головна традиція в День Соборності — це живий ланцюг, який українці вибудовують, символізуючи об’єднання українських земель і державну єдність. 

Історія цієї традиції свята починається в 1990 році — тоді живий ланцюг простягнувся з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. За різними оцінками, участь в акції взяли близько трьох мільйонів осіб. 

varta1.com.ua

Фото: Соборність є символом єдності та згуртованості нації (Віталій Носач, РБК-Україна)

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я