Держкіно відмовилося фінансувати стрічку про Олену Телігу

0

Історична драма “Неймовірна” не отримає державне фінансування. Про це повідомляє gazeta.ua.

Фільм мав розповісти про поетесу, членкиню Організації Українських Націоналістів Олену Телігу. Нацисти розстріляли її в Бабиному Яру 1942-го.

Творці просили в Держкіно 30 млн грн. Уже мали фінансову підтримку з Польщі — 14,8 млн грн.

— Кричуща ситуація, — каже авторка сценарію Ірен Роздобудько. — Не мовчатиму про це. Думаю, подзвонив конкретно міністр культури. Але “не пойман, не вор”. Із кулуарних розмов знаю, що на відбіркову комісію тиснули. Експерти ради Держкіно — це поважні імена. Вони поставили ряду фільмів високі бали. Але їх рішення скасували. Не отримали бюджет, наприклад, стрічки про Лесю Українку та Квітку Цісик. Незручно перед польськими продюсерами, які на рівні сценарію дали нам кошти.

Письменники брати Капранови в знак протесту вийшли з експертної ради Держкіно.

— Нас використовують як прикриття для свавільних авторитарних рішень, — каже Віталій Капранов. — А ми своїми іменами це діло прикриваємо. Вирішує все міністр культури. В секції документальних фільмів гроші дали картині студії “Квартал” про футбольних уболівальників, яка була на 40‑му місці рейтингу, замість переможця. Це плювок в обличчя всім експертам. У таких умовах працювати не можу.

Член ради з державної підтримки кінематографії Андрій Халпахчі заперечує, що на нього тиснули. Режисером фільму про Телігу мав бути Роман Бровко. Зняв стрічку про Василя Стуса “Заборонений”.

— Головний принцип — якість, — каже Халпахчі. — На вагу ставлять потенціал режисера. Коли він зробив два бездарних фільми, йому взагалі не можна працювати в цій професії. На жаль, такі випадки є. Часто спекулюють на історичних діячах. Нібито: “Як, я ж хочу зробити про таку велику особистість, а ви мені не даєте гроші”. Але ж фільм про відому людину — це особлива відповідальність. Це має бути картина з драматургією, характерами та проблемами.

Переможцем конкурсу Держ­кіно став бойовик “Мирний 21”. Розповідає про прикордонника-контрабандиста з Луганщини.

Фінансування також отримають комедії “Дон Жуан із Жашкова”, “Де гроші?”, “Скажене весілля-3”.

Джерело: «Українська літературна газета»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я