Дмитро Чистяк – кавалер Ордена Академічної гілки Уряду Франції

0

У Національному музеї літератури України відбулася презентація антології «Сонячні кларнети» у перекладі французькою Дмитра Чистяка. Урочистий захід проводився з нагоди вручення пану Дмитру нагороди від уряду Франції «Ордена Академічної Гілки». Захід проводився спільно з Посольством Франції в Україні. Ведучим заходу був почесний академік Національної академії мистецтв України Юрій Мосенкіс.

Дмитро Чистяк – відомий український культурний діяч, талановитий письменник, перекладач, професор філології, заступник голови КО НСПУ, міжнародний секретар секції літератури Європейської академії наук, мистецтв і літератури в Парижі, координатор серій у видавництвах «Лярматтан» (Париж) та київській «Саміт-книга», автор багатьох книг, статей, монографій та наукових праць. Пан Дмитро – видатна особистість сучасної України, лауреат багатьох літературних та наукових премій, високих державних нагород України, Франції та Королівства Бельгія. За його внесок у зближення франкомовно-українських відносин та культур, а також непохитне прагнення розвитку франкомовної та української літератур він став добрим другом французького народу. Вшанувати його копітку працю до музею завітав Надзвичайний і повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. Також цю нагороду отримала мовознавець, доктор філологічних наук, професор Валентина Бурбело.

Про Дмитра Олександровича можна і треба говорити багато, адже науковців подібної величини дуже мало. Друзі називають його «людина-робот», бо у його добі 48 годин. Він встигає працювати в університеті, перекладати книжки, розповідати про ситуацію в Україні для закордонних медіа, працювати в НСПУ, і це лише частина його доби. Дмитро Чистяк – це космічна людина, один з кращих синів України.

Привітати колегу й друга у цей урочистий день до музею завітали багато науковців, культурних діячів, вчених, високопосадовців та друзів. Серед них: членкиня НСПУ, головна редакторка журналу «Київ», письменниця і журналістка Теодозія Зарівна, генеральний секретар Асоціації викладачів французької мови України Тетяна Бурмістенко, французький видавець Крістоф Шоман, акторка театру і кіно, заслужена працівниця культури України Марія Кочур, завідувачка кафедри романської філології КНУ імені Тараса Шевченка Ірина Ситдикова, член НСПУ, письменник, публіцист, лауреат Премії «Київ» Олександр Балабко, членкиня НСПУ, поетеса Інна Ковальчук, головний редактор журналу «Радуга» Юрій Ковальський, членкиня НСПУ, відомий учений-бібліограф Тетяна Добко, генеральний секретар міжнародної громадської організації «Гуманітарний проект» Дмитро Спірко, перший заступник голови Ради молодих вчених Національної академії наук вищої освіти України Дмитро Коляденко, знаний письменник і культурний діяч Роман Кухарук, професор КНУ імені Тараса Шевченка Валентина Бурбело, член НСПУ, відомий перекладач і видавець Олег Жупанський, головний редактор журналу «Всесвіт», літературний критик, журналіст, письменник, перекладач Дмитро Дроздовський… Також надійшли вітальні адреси від колег із Європейської академії наук, мистецтв і літератури в Парижі, Європейської академії наук і мистецтв у Зальцбурзі, Міжнародної літературної академії імені Міхая Емінеску, Королівської академії французької мови і літератури Бельгії, Франкомовного ПЕН-центру Королівства Бельгія, ПЕН-центру Квебеку, Томітанської академії, Академії імені Леопольда Седара Сенгора, Київської організації Національної спілки письменників України та інших установ.

Всі гості говорили про всеосяжну, безмежну інтелектуальну діяльність пана Дмитра, про його талант, людяність та працьовитість. Він щоденно працює на благо України, представляє нашу країну, популяризує українську мову і літературу закордоном. Завдяки йому Франція, Бельгія, Італія та багато інших країн переосмислили Україну, долучалися до підтримки України, змінювали суспільну думку щодо нас з вами. Це колосальний труд, який не залишився без уваги. Окрім високої нагороди від Уряду Франції, пану Дмитру вручили високі державні нагороди: Медаль Святого Володимира від Національної академії наук вищої освіти України, указом Святішого патріарха Філарета медаль «За жертовність і любов до України», нагородою Президії громадських об’єднань України, а також відзнакою «Орден мистецтв» Національної академії мистецтв України.

Дорогий Дмитре Олександровичу, від імені Національного музею літератури України вітаємо Вас із цими значущими, високими нагородами. Безмежно раді бачити Вас у музеї та бути Вашими друзями. Приєднуємося до всіх сказаних Вам теплих слів і побажань. Ви – людина, яка репрезентує Україну на найвищому рівні. Дай Боже сил та здоров’я на Вашому шляху!

Національний музей літератури України

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я