Ігор Лазоришин. Поетична первина священника

0
533

У видавництві «ЯРИНА» побачила світ збірка віршів о. Михайла Мельника «Він – дорога, істина і життя». Це поетичний дебют пароха церкви Архистратига Михаїла УГКЦ села Старих Кривотул на Тисмениччині, уродженця с. Чорнолізців. Редактор видання, лауреат літературних премій ім. Р. Федоріва та Є. Паранюка Йосип Карпів, педагог, письменник і краєзнавець із села Клубівців, так написав у передмові до неї під назвою «Слово, що наближає до Бога»: «У 2020 році о. Михайло Мельник почав писати вірші й публікувати їх у пресі. Вони і складають оцю його першу поетичну збірку, три розділи якої наповнені релігійними і патріотичними творами…».

Видання першої збірки віршів о. Михайла Мельника, з яким я знайомий більше десятка років, мене як літературного критика не захопило зненацька – спроба пера була для мене очікувана. Тому що я мав нагоду ще попередньо познайомитися з віршами о. Михайла і поспілкуватися з ним про їхню мистецьку вартісність та доречність представлення їх на читацький суд. Отож я переконаний: автор книжки взявся за віршування не просто так, а тому що серце відкрилося для поетичної творчості.

У збірці представлено три розділи: «Він – дорога, істина і життя», «Твоя любов всесильна» та «Жити кожним днем», кожен із яких пронизують богословські доктрини проповідництва святості й дух патріотизму. Але якщо говорити про мистецьку цінність творів о. Михайла Мельника, то це творчі поетичні первомости. Автор книжки, що побачила світ, постає перед читачами навіть у римованому форматі віршів головно як духовний публіцист і богослов, громадянин і патріот. Збірка віршів показує, що й поетичним словом можна і потрібно славити Бога і вести Його дітей до святості, а особливо, якщо автор – передусім пастир, і, по-друге, переконує, що у праці над словом, а над поетичною прославою Бога – і поготів, необхідно прагнути мистецької досконалості й якісного огранення.

На наш погляд, головною спонукою о. Михайла прийти до читачів зі своєю першою книжкою було бажання через відкриття в собі нових граней обдарування, через самопізнання і творчу самореалізацію – кликати читачів до Бога, до святості та справжнього, а не напускного патріотизму.

Куди ведуть усі дороги?

І як із них вибрати одну?

І тільки ту, що йде до Бога.

Ніяку іншу не збагну.

Збірка поетичних творів «Він – дорога, істина і життя» вирізняється глибокою сповідальністю літературного героя, а водночас, образно кажучи, то духовна казальниця, яка дає можливість і авторові-священникові публічно, відверто й від серця постати з наболілим перед сучасним читачем-сповідником.

Джерело: galychyna.if.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я