ХІІІ-ті Затуливітрівські літературні читання

0

1 серпня 2015 року в селі Бучак, що поблизу Канева на Черкащині, відбулися ХІІІ-ті Затуливітрівські літературні читання. Відкрилися традиційні Затуливітрівські читання біля могили поета на Козацькому шпилі Канівських гір.

Вступне слово виголосив народний депутат, поет Леонід Даценко.  Виступили поет Петро Засенко та голова Літературно-благодійного фонду Володимира Затуливітра, відповідальний секретар Комісії НСПУ зі збереження творчої спадщини поета  Любов Василівна Снісар.  Діти зі шкіл Черкащини прочитали вірші В.Затуливітра. 

Ведучим усіх заходів був член НСПУ Петро Петрович Засенко.  Продовжив літературні читання вже у Поетовім саду народний депутат України декількох скликань, Олесь Шевченко. Теплими спогадами про життя і творчість поета поділився голова Черкаської організації НСПУ Володимир Ткаченко. Змістовний аналіз поетичного новаторства  Володимира Затуливітра здійснив очільник Сумського земляцтва, поет Микола Гриценко. І на могилі, і в Поетовім саду різні композиції на сопілці та на скрипці прозвучали у майстерному виконанні відомого скрипаля Кирила Стеценка. Музичну частину читань продовжив також виконанням українських пісень оперний співак Віктор Сачок. Поміж музикою прозвучали виступи голови Черкаського обласного товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, завуча гімназії «Берегиня» Олени Фещенко, завуча Бобринецької школи Ганни Дерев’янко  та завуча Грищинецького НВК Тетяни Фурси, які супроводжувалися виконанням їхніми учнями віршів Володимира Затуливітра. 

Згадували Затулитвітра, читали його і власні вірші поети Петро Засенко, Олесь Шевченко, Василь Довжик, Олександр Гордон, Василь Соловей, Про канівську землю, про її чудову природу, яка спонукала до творчості  Тараса Шевченко, Василя Симоненко, Володимира Затуливітра та багатьох інших поетів, розповіли директор Шевченківського національного заповідника Мар’ян Піняк  і директор музею «Літературна Канівщина» Ірина Юрченко. 

На завершення літературних читань виступила мистецтвознавець Валентина Єфремова, яка представила учасникам картини присутніх на святі художників Ольги Карпенко, Галини  Дюговської, Володимира Белібердина та твори народної майстрині Люди Клюй. У святі також брав участь відомий російський вчений, історик та археолог Микола Формозов. З чудовими розповідями виступив режисер, лауреат Державної премії України Михайло Ткачук, який, окрім того, записував усе дійство на камеру. Окрасою свята були також народні українські пісні у виконанні співаків із хору «Гомін» під керівництвом лауреата Шевченківської премії Леопольда Ященка.  Після закінчення літературних читань усі учасники та гості приїхали на Чернечу гору до Канева покласти квіти на могилу Тараса Григоровича Шевченка. Тут директор Шевченківського національного заповідника розповів про заповідник, його історію та історію поховання   Шевченка і спорудження хреста біля могили. Учасники свята пом’янули також Олексу Гірника на місці, де він здійснив акт самоспалення. Завершилося свято покладанням квітів до підніжжя пам’ятника Т.Г.Шевченку, виконанням «Заповіту» та пісні «Реве та стогне Дніпр широкий».   

Олександр Гордон 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я