Ліцеїсти-крутяни зустрілися з військовими письменниками у Львові

0

Фінальним акордом третього Всеукраїнського форуму військових письменників, який завершився вчора у Львові, можна назвати зустріч авторів-учасників із вихованцями Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. Про це пише armyinform.com.ua.

З дотриманням усіх карантинних пересторог четверо військових авторів, які пишуть у жанрах поезії та прози, поспілкувалися з юнаками на актуальну для всіх українців тему — захист нашої держави від збройної агресії.

Учасник війни в Афганістані та АТО Микола Ніколаєв, харків’янин, офіцер Нацгвардії та поет Олександр Лисак, львівський журналіст і колишній пресофіцер піхотної бригади Влад Якушев, працівник ЗСУ й вимушена переселенка з Криму Олена Лотоцька — кожен із письменників доніс до ліцеїстів-крутян власне бачення й унікальний погляд на події української боротьби за свободу й незалежність.

Слід зазначити, що ліцейська аудиторія дуже жвава й незашорена: хлопці активно ставили авторам запитання, цікавились їхньою професійною діяльністю. Наприклад, Микола Ніколаєв не лише письменник, а й професійний художник-графік, а Влад Якушев, повернувшись із війни, перетворив колишнє хобі в царині пошуку старовинних речей із металошукачем у справу, якою нині займається. Ба більше, Влад навіть приніс деякі знахідки, описані в циклі творів «Двоє з лопатою. Пригоди сірих археологів»: старі монети, елементи військового однострою періоду воєн 18-19 століть, побутові дрібнички часів Київської Русі.

— У вихованні майбутніх воїнів важливе все. Вони мають бути ерудованими, мати якомога ширше коло зацікавленості. І якщо є змога організувати для них зустріч, яка принесе їм враження і знання, ми обов’язково це робимо, — зазначив заступник начальника ліцею з виховної роботи капітан Тарас Гривул. — Дякуємо учасникам форуму військових письменників за приділений нашим вихованцям час. Сподіваємось, такі позитивні зустрічі стануть систематичними у межах цієї військово-літературної події у Львові.

У подарунок бібліотеці військового ліцею автори залишили свої книги з авторськими підписами.

— Трішки нервувався перед зустріччю з юнацькою авдиторією, — розповідає поет-харків’янин Олександр Лисак. — Адже сучасна молодь не надто полюбляє віршоване слово. Але буквально за хвилин п’ятнадцять спілкування всі тривоги розвіялись. Це чудові й цікаві парубки, яким небайдуже, що відбувається на фронті та й у державі загалом. Ледь устигав відповідати на запитання. Потішило те, що після першого прочитаного вірша почулося: «…а почитайте нам іще».

Третій Всеукраїнський форум військових письменників у Львові завершився. Головна модераторка заходу, директорка обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука Тетяна Пилипець, підбиваючи підсумки, зазначила: зустріч військових письменників із поціновувачами їхньої творчості була успішною й усе, що планувалося — зроблено!

— Ми отримали шалений заряд позитиву. Маємо розуміння: військово-ветеранська література вже не є культурним андеграундом десь на узбіччі загальної всеукраїнської літературної конгломерації. Ці книги затребувані читачами, вони цікаві. Є видавництва, які спеціалізуються на друці військових авторів. Уже маємо ідеї, як зробити наступний форум у Львові масовішим і цікавим для учасників та відвідувачів, — говорить вона.

Фото автора

Володимир Скоростецький

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я