Маріо Варгас Льйоса каже, що його новий роман стане останнім у його письменницькій карʼєрі

0

Перуанський письменник, лауреат Нобелівської премії 2010 року Маріо Варгас Льйоса заявив, що його літературна кар’єра добігає кінця і що його наступний текст стане останнім.

Про це 26 жовтня повідомило видання The Guardian.

У постскриптумі до нової книги «Віддаю тобі своє мовчання» (Le dedico mi silencio) 87-річний письменник пише: «Здається, я закінчив цю книгу. Тепер я хотів би написати есе про Сартра, який був моїм учителем у молодості. Це буде останнє, що я напишу».

Письменник також заявив: хоча він відчуває, що не має достатньо часу, щоб написати 21-й роман, він сподівається продовжувати писати й має намір закінчити есе про Сартра.

«Мені 87, і хоча я оптиміст, я не думаю, що проживу достатньо довго, щоб працювати над новим романом, тим більше, що на його написання мені потрібно три-чотири роки, — сказав він в інтерв’ю La Vanguardia. — Але я ніколи не перестану працювати і сподіваюся, що у мене вистачить сил, щоб дійти до кінця».

Хто такий Маріо Варгас Льйоса

Повне ім’я перуанського письменника — Хорхе Маріо Педро Варгас Льйоса. Нобелівську премію 2010 року йому вручили за «картографію владних структур і гостре зображення людського опору, бунту й поразки».

Слава прийшла до Маріо Варгаса Льйоси у 1963 році, коли він написав «Місто і пси» (La ciudad y los perros). Перший роман спричинив у Лімі скандал і зазнав осуду з боку офіційної влади, після чого книгу було заборонено і спалено. Роман показав, які свавілля існує в перуанській армії.

Маріо Варгас Льйоса

Маріо Варгас Льйоса. Фото: @Bibliomaniatico/X(Twitter)

Льйоса і Україна

Раніше Суспільне Культура розповідало, що у Twitter Сергій Жадан поділився подробицями розмови з Льйосою: «Підтримує нас, переживає, запропонував ще раз зустрітись, щоби більше поговорити про літературу».

Це не вперше, коли перуанський письменник висловлюється на підтримку України. Ще у 2014 році, за сприяння посольства Іспанії, Льйоса відвідав Україну, побувавши у Києві й Дніпрі.

«Вірю, що тут, в Україні, відбувся героїчний подвиг в ім’я свободи, який глибоко вразив всіх чоловіків і жінок світу, всіх, хто цінує демократію, законність і свободу», — додав Льйоса.

А у 2023 році вже колишній міністр культури Олександр Ткаченко повідомляв, що серед амбасадорів проєкту «Збережіть українську культуру» тепер і перуанський письменник Маріо Варгас Льйоса. Він представлятиме українську культуру світові.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я