Мистецтво і поезія як зброя: бібліотека організувала патріотичну годину та виставку на підтримку ЗСУ

0

Захист української державності багато століть поспіль був невіддільною частиною української історії. При цьому чимало раз доля дарувала нашому народові визначних особистостей, котрі відважно стояли за правду і боролися за українське майбутнє.

Тож 20 жовтня патріотичну годину-вшанування «Нація нескорених: від козацтва до сьогодення» організувала Центральна публічна бібліотека Хмельницької громади. Саме на ній згадали українських захисників минулих поколінь і тих, хто проганяє загарбника нині. Разом із тим представили тематичну виставку «І пензлем, і словом – про ЗСУ». Це експозиція малюнків на підтримку Збройних Сил. Автори – підлітки та дорослі – учасники студії «Малювання як ART-терапія», котра у нашому місті з’явилася не так давно – у квітні. Керує нею відомий український художник Володимир Півень, що наразі із сім’єю переселився до Хмельницького з міста Дружківка.

Гостями заходу стали культурні діячі краю, читачі, а також літератори. Адже малюнки експозиції створено за мотивами віршів членів обласного осередку «Конгрес літераторів України». Усі роботи є суголосними теперішнім подіям визвольної війни українського народу.

«Тут представлено рядки близько 10 наших авторів. Основна тема – боротьба із загарбниками і те, як це усвідомлюють творчі люди – досить твердо і по-войовничому», — розповів голова конгресменів Володимир Захар’єв.

«Це не оплакати. На них присутня актуальність, експресія – рух, ідея, котра чітко читається. Це не просто фантазія моя і моїх учнів», — розповів про виставку робіт своїх учнів Володимир Півень.

Особливо акцентує художник на малюнку, де орел демонструє свою здатність боротися і віддати власне життя. Відзначає і плакат, на якому відродили справжній зміст української народної приказки. Звучить вона так: «Моя хата скраю – першим ворога стрічаю».

Є тут й карикатурні роботи, котрі зображають ницість та підлість загарбників. А завершується експозиція малюнком Насті Рекрут «ПЕРЕМОГА», який супроводжують рядки Володимира Півня.

Для учасників події конгресмени зачитали свої вірші – переможні й зболені, наповнені силою, відвагою і вірою в краще. Дует «Червона ружа» виконав дві композиції, серед них давня, про народну долю – «Нас не там весна зустріла». А бібліотекарка Анна Миронова, переселенка із Запоріжжя, продекламувала вірш пана Володимира «Ми мусим боротися». Ця поезія влучно передала основну ідею всієї зустрічі, знайшла відгук у душі кожного її учасника. Рядки наповнили вірою і впевненням, що попри болі й горе ми маємо дійти до перемоги.

За інформацією Центральної публічної бібліотеки

khm.gov.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я