МКІП та ЮНЕСКО обстежать території, які постраждали внаслідок підриву Каховської греблі

0

Міністерство культури та інформаційної політики спільно з ЮНЕСКО проведе моніторингові експедиції для обстеження територій, які постраждали внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС.

Про це МКІП повідомило у Телеграмі, передає Укрінформ.

«МКІП спільно з ЮНЕСКО проведе моніторингові експедиції для обстеження територій, які постраждали в результаті руйнування греблі. Також за ініціативи МКІП уряд створив Координаційний центр зі збереження культурної спадщини на територіях, що постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС, який продовжує свою роботу з усунення наслідків трагедії», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, через підрив Каховської ГЕС підтоплень зазнали 102 пам’ятки культурної спадщини місцевого та національного значення та, за даними звіту Інституту археології НАН України, відомо про 95 археологічних пам’яток, які потребують першочергового обстеження. Зокрема зруйновані будинок-музей Поліни Райко, будинок-музей Остапа Вишні, Олешківська Січ, Комплекс споруд Корсунського монастиря та багато інших.

Як повідомлялося, у ніч на 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас критичне обміління Каховського водосховища.

В Україні за руйнування дамби Каховської ГЕС оголосили підозру генерал-полковнику зс рф.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я