На Преображення Господнє 78 літ виповнилось би неодмінному секретареві Королівської академії Бельгії, Другові та Вчителеві Жаку Де Деккеру

0

На Преображення Господнє 78 літ виповнилося би неодмінному секретареві Королівської академії Бельгії, Другові та Вчителеві Жаку Де Деккеру.

Іще три роки тому в Палаці герцогів Оранських обговорювали майбутнє перемінних і сталих величин у світах розмаїтих і України.

Дивовижний аналітик сучасних суспільств, людина якнайширшої ерудиції, він якось особливо переймався Україною — був серед ініціаторів відзначення мого перекладацького доробку Премією Мінкульту Бельгії (2012), підтримував видання «Ранньої драматургії» М.Метерлінка (2015), спеціального номера бельгійської літератури (2015) та бельгійської драматургії журналу «Всесвіт» (2017), видання роману «Проїздом у Києві» Марселя Тірі (2016), роману «Адріанові спогади» Марґеріт Юрсенар (2017), супроводив передмовою нотне видання творів Володимира Губи на слова бельгійських поетів «Срібне століття бельгійської поезії» (2019).

Проїздом у Києві Жак тепло відгукнувся про Україну, заповідаючи: «нині Україна перебуває на історичному роздоріжжі, і невдовзі відбудуться великі події, свідком яких Ви станете, і це буде винятковий досвід».

Світла пам’ять Великому Жаку…

Але ми знали і знаємо — ніщо не загубиться. І «Від досвітку до вечорини», після «Домашніх ігор» і «Магнолії» — чекатиме «Об’явлення» на Великому Сході. А ще — Преображення. І дякую дорогим друзям, які підтримували нашу із Жаком приязнь і нині підтримують Україну (зокрема його наступник на посаді Ів Намюр, почесний голова ПЕН Бельгії Jean Jauniaux і стільки інших…) – пом’янімо його нині, на Свято Спаса Преображенного…

Дмитро Чистяк

Джерело: facebook.com/dmytro.tchystiak

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я