Нобелівський комітет визначив лауреатів премії миру-2021

0
968

Нобелівський комітет визначив лауреатів Нобелівської премії миру-2021. 

Нобелівську премію миру 2021 року вручили Марії Рессі та Дмитру Андрійовичу Муратову «за їхні зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та тривалого миру».

Ресса та Муратов отримали премію миру за мужню боротьбу за свободу вираження поглядів на Філіппінах та в Росії, повідомляють у Нобелівському комітеті. 

«Вони представляють усіх журналістів, які відстоюють ідеали миру у середовищі, де демократія та свобода преси стикаються зі все більш несприятливими умовами», –  ідеться на сайті премії. 

Марія Ресса отримала премію за викривання зловживань владою, насильства та авторитаризму у рідних Філіппінах. 

У 2012 році вона стала співзасновницею та редакторкою сайту «Rappler«, який займався журналістськими розслідуваннями. 

Видання жорстко критикувало політику уряду Філіппін щодо боротьби з наркоторговцями, яка перетворилася на терор з боку поліції. 

Дмитро Андрійович Муратов протягом десятиліть захищав свободу слова в Росії у складних умовах. 

У 1993 році він був одним із засновників незалежної опозиційної газети «Нова газета», редактором якої працював 24 роки. 

«Нова газета» публікувала критичні статті про корупцію, насильство з боку поліції, незаконні арешти, фальсифікації на виборах, «фабрики тролів» та про використання російських збройних сил, як в Росії, так і поза її межами. 

«З часу створення газети було вбито шість її журналістів, у тому числі Ганну Політковську, яка писала критичні статті про війну в Чечні. Незважаючи на вбивства та погрози, головний редактор Муратов не відмовився від незалежної політики газети. Він послідовно відстоював право журналістів на свободу слова», – повідомили в комітеті.

Головна редакторка «Української правди» Сегвіль Мусаєва зазначила, що вручення премії Миру Марії Рессі та Дмитру Муратову є підтримкою незалежної журналістики в країнах з авторитарними режимами.

4 жовтня у Швеції стартував Нобелівський тиждень. У той же день Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі фізіології та медицини.

5 жовтня науковці Сюкуро Манабе, Клаус Хассельман та Джорджіо Паризі отримали премію в галузі фізики за «новаторський внесок у наше розуміння складних фізичних систем».

6 жовтня Нобелівську премію з хімії отримали Бенджамін Ліст і Девід Макміллан за «розвиток асиметричного органокаталізу».

Вчора, 7 жовтня стало відоме ім’я володаря премії з літератури.

11 жовтня в Осло, назвуть переможця в галузі економіки у пам’ять про Альфреда Нобеля.

Нагадаємо, у 2020 році Нобелівську премію миру отримала Світова продовольча програма (WFP).

Яна Осадча

Джерело: life.pravda.com.uа.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я