Оголосили програму першого дня фестивалю пам’яті Романа Ратушного

0

Фестиваль «Протасів Яр» під гаслом Романа Ратушного «Ніколи нічого не бійтеся» оголосив програму першого дня. Її повідомили на фейсбук-сторінці фестивалю.

Другий фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного відкриється 15 червня і триватиме до вересня. Протягом цього періоду на галявині Протасу відбудуться чотири дні фестивалю.

Повна програма:

  • 15:00 – 15:50 Офіційне відкриття фестивалю «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного

Учасники: Світлана Поваляєва, письменниця, журналістка, Мирослава Барчук, журналістка, віцепрезидентка PEN Україна, Юля Бартле, голова ГО «Захистимо Протасів яр», Григорій Баран, директор програми «Соціальний капітал» МФ «Відродження»

Спеціальна гостя: Ярина Чорногуз, письменниця, лауреатка Шевченківської премії, військовослужбовиця ЗСУ

Модераторка: Тетяна Власова, письменниця, культурна менеджерка

Локація: Галявина на Протасовому Яру (орієнтир — нижня заправка WOG, вул. Солом’янська, 40-а)

  •  16:00 – 17:00 Дискусія «Повернення територій, земель: досвід місцевих громад»

Учасники: Марина Чижова, Херсонська ініціатива «Книги в укритті», Аеліта Горбунова, Херсонська ініціатива «Книги в укритті», Крістіна Шевченко, директорка ГО «Ініціативна молодь українського Нью-Йорка», Олена Довгополова, архітекторка INAKSHI architects, міська активістка, донеччанка в Сумах, Юлія Бартле, голова ГО «Захистимо Протасів Яр», Анатолій Ткачук, український політик, громадський діяч, консультант з децентралізації та регіонального розвитку

Модераторка: Уляна Джурляк, архітектора, дослідниця моделей підвищення спроможностей громад

Локація: Галявина на Протасовому Яру (орієнтир — нижня заправка WOG, вул. Солом’янська, 40-а)

  • 17:10 – 18:10 Дискусія «Війна і повернення свого»

Учасники: Катерина Калитко, письменниця, лауреатка Шевченківської премії, Богдан Логвиненко, журналіст, Олена Зарецька, художниця, керівниця фонду Алли Горської та Віктора Зарецького

Модераторка: Софія Челяк, журналістка, програмна директорка ГО «Форум видавців»

Локація: Галявина на Протасовому Яру (орієнтир — нижня заправка WOG, вул. Солом’янська, 40-а)

  • 18:20 – 19:00 Лекція «Повернення мистецтва, вкраденого росіянами: що робити зараз»

Учасник: Богдан-Олег Горобчук, соціолог культури, автор YouTube каналів «Кандидат цинічних наук» та «Культуртригер»

Локація: Галявина на Протасовому Яру (орієнтир — нижня заправка WOG, вул. Солом’янська, 40-а)

  • 19:30 – 20:20 Гурт KURBASY

KURBASY — авангардовий музичний проєкт, створений у театрі імені Леся Курбаса у Львові. Гурт творить цілі світи, де музика, театральні образи і візуальні форми підсилюють одне одного і надихають пригадати себе у архаїчних кодах. «Наша музика — це пошук, І ми ніколи точно не знаємо, куди приведе нас та чи інша пісня. Якщо нам вдається її прожити — це велике щастя!» — Наталія Рибка-Пархоменко

Локація: Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України (вул. Клінічна, 25).

  • 20:20 – 20:40 Поетичні читання: Катерина Калитко, письменниця, лауреатка Шевченківської премії, та Світлана Поваляєва, письменниця, журналістка

Локація: Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України (вул. Клінічна, 25)

  • 20:40 – 21:40 Гурт NAZVA

NAZVA — галицько-донбаський гурт, фіналісти Нацвідбору на Євробачення-2024. Свою музику ідентифікують як «альтернативний етноарт хаос», яку створюють двоє людей на контрабасі, альті, клавіші та флор-томі.

Локація: Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України (вул. Клінічна, 25)

Під час усіх фестивальних днів діятиме також дитяча програма від Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара».

Фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного відбувається за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Роман Ратушний відомий боротьбою за збереження Протасового Яру в Києві, також був активним учасником Революції Гідності. У 2018 очолив ініціативу «Захистимо Протасів Яр», а у 2019 — однойменну громадську організацію. Ініціатива націлена на збереження зеленої зони у Протасовому Яру в центрі Києва і недопущення забудови, яку має намір здійснити ТОВ «Дайтона Груп». У березні 2021-го Романа Ратушного неправомірно арештували після акції протесту під Офісом президента на підтримку активіста Сергія Стерненка.

Після повномасштабного вторгнення росії добровольцем вступив до лав Сил оборони України, створив підрозділ «Захистимо Протасів Яр». Спершу захищав Київ, згодом діяв на Сумщині, брав участь у деокупації населених пунктів області. З початку квітня воював у розвідувальному взводі 2-го мотопіхотного батальйону 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» поблизу Ізюма. Загинув під час виконання бойового завдання 8 червня 2022 року.

Як відомо, фестиваль заснували після загибелі Романа Ратушного в пам’ять про нього.

Читайте також: «Протасів Яр» підсумував своє фестивальне літо

Чільне фото: фейсбук-сторінка фестивалю

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я