Підтримайте встановлення пам’ятника Лесі Українці!

0

Письменники Січеславщини та члени Дніпровського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка звернулись до місцевих мешканців із проханням підтримати петицію щодо встановлення пам’ятника Лесі Українці на однойменному проспекті.

Нарешті у Дніпрі з’явився проспект імені Лесі Українки. Досі з радянського часу лише маленька вулиця в Амур-Нижньодніпровському районі в приватному секторі на лівобережжі носила ім’я поетеси. За спогадами матері письменниці Олени Пчілки, Леся Українка ще дівчинкою разом із сестрами і братами побувала з ініціативи матері у нас на Кодацькому порозі Дніпра. Крім того, останні слова вмираючої Лесі були адресовані до Лоцманської Кам’янки, у Катеринослав… Тим часом тут її сестра далекого 1918 року видала окремими виданнями цінні твори Лесі.

Родина Косачів, із якої походить Леся Українка, мала з нашим краєм тривкі зв’язки. У Катеринославі в 1910-1921 рр. жила молодша Лесина сестра Ольга Косач-Кривинюк, яка працювала патронажним лікарем у Лоцманській Кам’янці, опікувалася знедоленими дітьми, у вільний час займалася з ними народними узорами й відтак зберегла добру пам’ять про себе. До Ольги часто приїздила мати Олена Пчілка, сестри Лесі Українки.

Ольга Косач-Кривинюк та її чоловік Михайло були активістами Катеринославської «Просвіти», відкрили тут після 1917 року власне видавництво для дітей, сестра видала в Катеринославі окремими виданнями підручник Лесі та її поему «Бояриня», яка в радянський час не видавалася. Усі ці факти змушують нас ініціювати відкриття в Дніпрі пам’ятника на честь видатної української письменниці Лесі Українки.

Просимо місцевих мешканців підписати цю петицію, а міську владу – підтримати нашу ініціативу та увічнити пам’ять про видатну українську поетесу відкриттям скульптурної композиції на її честь.

Петицію можна підписати тут – https://petition.e-dem.ua/dnipropetrovsk/petition/view/1747

Відео про подію:

Пресслужба ДОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я