Родина Габріеля Гарсії Маркеса видала його останній роман «До серпня», який письменник просив знищити

0

У березні зʼявився новий роман колумбійського письменника Габріеля Гарсіа Маркеса «До серпня» — він працював над ним перед смертю 10 років тому.

Про це 7 березня розповідає CNN.

Письменник Габріель Гарсія Маркес помер 17 квітня 2014 року на 88-му році життя у своєму будинку в Мехіко від пневмонії. А у 2022 році його родина знайшла незавершену роботу — до п’яти чернеток, над якими він працював кілька років, поки не почав страждати від деменції.

6 березня, у день, коли Гарсії Маркесу виповнилося б 97 років, сини письменника Родріго та Гонсало Гарсіа опублікували роман «До серпня».

Дія роману відбувається в невстановленому місці в Карибському морі. Головна героїня Ана Магдалена Бах здійснює щорічну подорож на острів, де похована її мати. Щороку, перебуваючи там, вона «на одну ніч заводить нового коханця».

новий роман маркеса

Габріель Гарсія Маркес. Фото: Ulf Andersen/Getty Images

Брати у вступному слові до книги зазначили, що письменник не хотів публікації цього твору. Вони додають, що втрата пам’яті підірвала його довіру до своєї роботи. Тому публікація тексту стала фактично «зрадою».

«Роман був трохи розпорошений у певній кількості оригіналів, але він був повним», — сказав Гонсало Гарсія на презентації книги в Мадриді.

Родріго ж додав, що книга «не така відшліфована, як його найкращі книги», але має багато видатних характеристик.

«Він ніколи не зберігав неопублікованих книг. Кожна книга, яку він не закінчив і якою не був задоволений, знищувалася. При здоровому глузді мав би або закінчити книгу, або знищити її», — додав він.

Хто такий Габріель Гарсія Маркес

Габріель Гарсія Маркес — колумбійський письменник-прозаїк, журналіст, видавець і політичний діяч; лауреат Нойштадтської літературної премії 1972 року, Нобелівської премії з літератури 1982 року.

Його ім’я стоїть поряд з іменами Хорхе Луїса Борхеса, Маріо Варгаса Льйоси, Хуліо Кортасара як найвизначніших письменників Латинської Америки ХХ століття.

Останній роман Маркеса «Згадуючи моїх сумних повій» був опублікований у 2011 році.

Серед інших його найвідоміших книг — «Кохання під час холери» та «Сто років самотності», які були продані накладом понад 50 мільйонів примірників по всьому світу.

Нещодавно стало відомо, що «Сто років самотності» будуть адаптовані в іспаномовний серіал компанією Netflix. Протягом багатьох років Маркес отримував багато пропозицій щодо екранізації своєї книги, але відмовлявся, бо хотів, щоб це було зроблено лише іспанською мовою.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я