Серпневе свято із присмаком смутку

0

Мальовничий берег над  Віслою 27 серпня перетворився на затишний і зручний майданчик для проведення заходу на честь святкування річниці Дня Незалежності України у польському Торуні, який став прихистком для українців, що зазнали нищівної руйнації війни. У цей літній спекотний день зібралися однодумці великою, творчою родиною, щоб разом посумувати, поспівати, поділитися душевним теплом.

Силами активістів Торуньського штабу підтримки українців було створено потужну програму святкування найбільш знакового дня для нашої Батьківщини. Для молодих козаків і козачок були створені майданчики, на яких діти могли написати листа на фронт або створити ляльку-мотанку, намалювати колективну мапу України. Гості свята охоче обирали прикраси та оздоби на ярмарку чи долучалися до плетіння маскувальної сітки.

Концертна програма подарувала безліч щемких номерів. І улюблені народні, і сучасні композиції співали всі гуртом. Лунали теплі слова привітання від щиросердних доброзичливих поляків. Ліричності заходу надали поетичні твори пера Лесі Степовички та Сергія Жадана у прочитанні польською та українською мовами. Ці рядки знакові і символічні для більшості українців у Торуню: маріупольців, херсонців, луганчан та харків’ян.

Спільнота українців у Торуні, як і раніше, активно підтримує воїнів-охоронців у боротьбі проти загарбницької навали. Благодійні внески, зібрані на заході, будуть скеровані для українських захисників на потреби польової кухні.

Юлія Купіч, ДОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я