Смартукриття у Бібліотеці КПІ: читальний зал, коворкінг і кімната для сну

0

У Бібліотеці КПІ відкрили перше в Україні смартукриття Clust Space для студентів. Кореспондентка Читомо відвідала простір й поспілкувалася із заступницею директорки Бібліотеки КПІ Євгенією Кулик. 

«Бібліотеку КПІ обрали з-поміж інших претендентів, бо бібліотека — це для всіх, це про читання, навчання, інновації, розвиток одночасно. Площа бібліотеки якнайкраще підійшла до такого проєкту», — зазначила Євгенія Кулик. 

Clust Space — мультифункціональний простір для коворкінгу, читання, навчання, роботи й розвитку з функціями укриття.

«Простір розумний, адже легко трансформується з комфортного та безпечного укриття у відкритий освітній простір, місце для командної та індивідуальної роботи, івент-майданчик для проведення лекцій, конференцій, хакатонів тощо», — розповідають у команді Clust.

https://youtube.com/watch?v=lEHFtRTTqp0%3Fsi%3DvGHDF2PkYz024ysu

Простір має такі зони:

  • рецепція; 
  • кафетерій; 
  • релакс-зона; 
  • спільний простір для навчання/роботи, що трансформується в лекторій;
  • кімнати для зустрічей/заходів; 
  • кімната для резидентів; 
  • читальна зала; 
  • кімната для сну; 
  • інклюзивна вбиральня.

Укриття має два виходи: основний і запасний. Також у просторі діє система вентиляції та кондиціонування, що працюватиме навіть під час екстремальних умов. У команді Clust обіцяють, що у разі хімічної та радіаційної загрози люди зможуть комфортно перебувати протягом 72 годин. Крім того, у приміщенні ведеться відеонагляд.

«Коли немає повітряної тривоги й простір не працює як укриття, студенти можуть використовувати його для коворкінгів, спільної роботи, обговорення ідей, проєктів. У нас є “переговорки”, де можна самостійно попрацювати», — розповіла Євгенія Кулик. 

Заступниця директорки зазначила, що у кімнатах для спільної роботи можуть перебувати до 20 людей, а загалом простір 600 квадратних метрів вміщає як коворкінг понад 100 людей, а як укриття — понад 500.

«Також є читальна зона із сучасною художньою літературою, з українською і зарубіжною літературою, з нон-фікшном, з сучасною навчальною літературою, літературою для дітей та дорослих. Усе це у відкритому доступі, тож студенти КПІ можуть обрати собі видання, взяти із собою, а потім повернути. Під час повітряної тривоги усі можуть користуватися простором й читати», — повідомила Євгенія Кулик. 

Щоб знайти потрібну книжку, можна також скористуватися електронним каталогом «Каталог+». Ця система дає можливість здійснювати пошук у книжковому фонді бібліотеки, який містить понад 2 000 000 примірників, забронювати й забрати видання у будь-якому просторі бібліотеки. 

«Ми плануємо, що тут відбуватимуться різні креативні й інноваційні заходи, зустрічі ідей наших студентів з відповідальним бізнесом, який допоможе їх реалізувати, презентації книжок, цікавих нашій авдиторії. Популяризація читання — важливий напрям діяльності бібліотеки», — зазначила Євгенія Кулик. 

Бібліотека також плануватиме і проводитиме заходи в смартукритті. За словами Євгенії Кулик, квітневу ІІІ міжнародну науково-практичну конференцію, присвячену стратегічному управлінню в умовах війни, планують проводити у просторі Clust Space.

«Цей простір і для читання. У нас є ідея: зробити тематичні полички книжок, які рекомендують лідери думок, видавництва, науковці тощо, щоб люди читали», — поділилася Євгенія Кулик. 

Під час повітряної тривоги простір доступний для всіх. На вході до смартукриття є кнопка виклику працівників, які допоможуть представникам маломобільних груп населення спуститися до Clust Space. Наразі вирішується питання обладнання відповідним ліфтом, який зможе спростити доступ до укриття для людей з фізичними порушеннями, для людей з валізою чи дитячою коляскою. 

За словами Євгенії Кулик, розумне укриття побудували на місті старого книгосховища, де останні роки зберігалася застаріла література, яка підлягала списанню, чи вже не відповідала тематиці освітнього процесу.

«Тут колись були закріплені громіздкі залізні стелажі, на яких стояла застаріла література. Це було “нульове книгосховище”, у яке зовсім не хотілося заходити. Дуже добре, що воно отримало друге дихання. Тепер тут література, яку дійсно беруть і читають», — зазначила Євгенія Кулик. 

«Нульове книгосховище» бібліотеки КПІ до ремонту/CLUST Space

Наступне смартукриття планують відкрити в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. За словами команди Clust, випускник КПІ вже дав перші 100 000$ для старту цього проєкту. 

«Clust хочуть допомогти містам, що розташовані близько до лінії фронту, аби молодь продовжувала нормально навчатися, реалізовувати свої ідеї, знаходити підтримку цих ідей і можливість їхньої реалізації саме в Україні», — додала Євгенія Кулик. 

Якщо ви не студент КПІ, але хочете користуватися смартукриттям у час відсутності повітряної тривоги, ви можете придбати абонемент «Бібліотека + Clust Space»:

  • абонемент на день — 200 грн;
  • абонемент на місяць — 2500 грн.

Щоб ефективно використовувати простори, на сайті бібліотеки є можливість забронювати будь-яку кімнату у смартукритті Clust Space для зустрічі чи заходу. Це можна зробити на сайті бібліотеки КПІ. Вартість послуги: 350 грн за годину. 

Проєкт реалізовували CLUST, КПІ, Бібліотека КПІ, архітектурна студія Peker&Partners, ремонтно-будівельна компанія Partner Create, інжинірингова компанія Apfel Group.

Вартість проєкту становить 415 000$.

Як повідомлялося, на території школи в Гостомелі збудували укриття у вигляді будинку гобіта.

Світлини: Дарина Головань

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я