У Чернівцях видадуть книжку лауреата Букерівської премії Ґеоргі Ґосподинова

0

Дитяче артвидавництво «Чорні Вівці» з Чернівців у межах серії дорослої літератури «Чорні вівці. Adult» випустить книжку цьогорічного лауреата Букерівської премії Ґеоргі Ґосподинова «Часосховище». Про це 15 червня у Facebook розповіла комунікаційна менеджерка видавництва Лілія Шутяк.

Книжку планують видати до кінця 2023 року. Цим виданням «Чорні вівці» розпочнуть серію для дорослих, засновниками проєкту є Христя Венгринюк та Василь Дроняк.

лауреат букер

Книжку Ґеоргі Ґосподинова видадуть у Чернівцях. Скріншот зі сторінки у Facebook

У коментарі для видання «Шпальта» головна редакторка «Чорних овець» Христя Венгринюк розповіла, що видати Ґосподинова хотіли давно: «Тексти Ґосподинова – це унікальний голос пам’яті, який буде дуже близьким і українським читачам, адже ми маємо багато схожого минулого, зокрема ментального».

Перекладає роман письменник Остап Сливинський.

Про Ґеоргі Ґосподинова

Ґеоргі Ґосподинов – найбільш перекладений і нагороджений болгарський сучасний письменник. Його називають одним із провідних голосів сучасної європейської літератури.

Його складні оповідання пов’язані з пам’яттю про недавнє східноєвропейське минуле та сучасними тривогами Європи й світу.

Книги письменника перекладені 25 мовами, зокрема німецькою, англійською, французькою, іспанською, італійською, данською, польською, турецькою, албанською, ісландською та іншими мовами.

Письменник Ґеоргі Ґосподинов: що треба знати про переможця Букерівської премії 2023

Про роман «Time Shelter» («Часосховище»)

Роман Ґосподинова – «Time Shelter» («Часосховище») – уже його третій роман і, попри всю його зосередженість на, здавалося б, минулому, він не може бути більш своєчасним.

Таємничий терапевт Ґостін засновує клініку, яка лікує пацієнтів із хворобою Альцгеймера, відтворюючи минуле, в якому вони почувалися найбільш захищеними. Клініка – це не просто місце, де Ґостін лікує пацієнтів; це також ідеальний привід для оповідача Ґосподинова дослідити ХХ століття в Європі через точки зникнення травмованих або зломлених людей.

«Це найвишуканіший вид літератури про наше сприйняття часу і його проходження, написаний у майстерному і абсолютно непередбачуваному стилі», – написала лауреатка Нобелівської премії Ольга Токарчук.

Поліна Горлач

Фото: Kirsty Wigglesworth/AP

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я