У Дніпрі Сергій Злючий презентував свою нову книгу «Тиша тяжіння»

0

Дніпропетровська обласна організація НСПУ запросила свого шановного колегу – поета, перекладача, публіциста, громадського діяча, лауреата літературної премій ім. Івана Сокульського та в галузі культури «Кам’янське мистецьке перевесло», кавалера Ордену «За мужність» III ступеня, керівника волонтерського осередку «Свобода-Схід» Сергія Злючого зустрітись із поціновувачами поезії в Дніпрі.

За день пан Сергій виступив у трьох бібліотеках – Дніпропетровській обласній універсальній науковій, Дніпропетровській обласній для молоді та Дніпропетровській обласній для дітей.

Як сказав Володимир Шовкошитний: «Сергій Злючий – поет глибокий. Поезія живе в його душі, як віра, любов і надія. Вірші для нього – не гра, а опора, і це віднімає в нього право писати легко, грайливо, мимохідь. На папері залишається те, за що заплачено душевними стражданнями та сумнівами…».

Неспішна бесіда й проникливі вірші огортали авдиторії, дозволивши поринути в думки, захопитися образами і повірити в здійснення мрій.

Слухачам сподобалась розповідь поета про його шкільні роки, його особисте ставлення до сучасної української поезії та волонтерську діяльність. Особливо зацікавила історія часів дитинства автора, його любов не лише до української, а й польської мови.

Сергій Злючий відверто ділився з читачами його пристрастю  перекладати вірші інших поетів. У творчому здобутку автора є вірші Чеслава Мілоша, перекладені ним із польської, а саме – книга перекладів Ч. Мілош «Небо народжених щойно» (2011).

Важливим акцентом зустрічі  була презентація  нової книги «Тиша тяжіння» (2023), з якої поет прочитав декілька віршів.

Поезія Сергія Злючого має глибокий характер, його вірші важливо читати уважно і вдумливо, а деякі їх рядки надовго залишаються в серцях читачів:

«…і тиша нам об’явиться нова

і в ній нові віднайдуться слова

мільярди раз обернені на попіл…

…горітиме наш простір і наш час,

а нам вогонь гасити буде нічим».

(«Вогонь»)

Голова ДОО НСПУ Фідель Сухоніс у своєму дописі на ФБ зазначив: «Мав приємні клопоти разом з Еліною Заржицькою від імені правління Дніпропетровська обласна організація НСПУ зустрічати у Дніпрі одного з корифеїв нашої організації – Сергія Злючого. Особисто у мене ця творча постать викликала повагу не лише патріотичними поезіями, а й багаторічною волонтерською діяльністю. Одна справа – декларувати Вітчизні свою синівську любов у вигідному домашньому кріслі, а зовсім інше, попри далеко вже не юні літа, – проїхати дорогами Донбасу заради допомоги ЗСУ понад 40 тисяч кілометрів. Відстань дорівнює довжині екватора!

Поетичний дар Сергія Злючого такий же наступальний, як і його характер. З перших  рядків будь-якого вірша стає відчутно: у творчості кам’янчанина не має місця сірості та  вторинності. Я не спраглий на поезії через десятиріччя редагування «Бористену», із задоволенням був присутній на його виступі у Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді.  Як, між іншим, й усі присутні…».

Поетичні зустрічі з паном Сергієм були атмосферними і теплими. Фахівці бібліотек сподіваються, що автор завітає до них знову.

Пресслужба ДОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я