У Франції видадуть поетичну збірку «У серці дому» Елли Євтушенко

0

У Франції вийде друком збірка “Au cœur de la maison” («У серці дому») української поетки Елли Євтушенко. Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Збірка вийде у видавництві “Editions Bruno Doucey” (Видавництво Брюно Дусе). Видання двомовне: вірші подані як французькою, так і українською. До збірки увійшли переважно невидана поезія поетки.

В ексклюзивному коментарі Читомо Елла Євтушенко розповіла, що ідея видати збірку належала видавцеві Брюно Дусе, який після успішного проєкту антології української поезії вирішив продовжувати тему українських авторів. 

«Я вже давно досліджую у своїй поетичній творчості тему дому, обжитих/нових місць, а також дому як метафори. До того ж війна додала актуальності цій темі — багато українців втратили свій дім, а це не просто фізичне житло — це місце сили, спогадів, де має бути безпечно й спокійно», — розповіла поетка про назву збірки.

До видання також увійшли сім текстів Михайля Семенка. Видавництво “Editions Bruno Doucey” має на меті промотувати українську літературу загалом, тому воно логічно виділило кілька сторінок збірки класичному, але маловідомому у Франції українському поету.

«Вибір саме Семенка продиктований багатьма причинами: по-перше, його вірші є в нашій антології, а отже, принаймні деяким читачам у Франції він уже знайомий; по-друге, пан Дусе планує видавати окрему збірку Семенка, тож це корисно з точки зору промоції. Далі, Семенко — представник абсолютно невідомого за кордоном покоління українських митців, що видається несправедливим з огляду на впливовість цього покоління на сучасну культуру. Це зайвий привід поговорити про репресії українців у Союзі, про злочини росіян проти української культури. Водночас Семенко — футурист, авангардист, близький за духом французькій культурі того ж періоду, а отже, його творчість демонструє європейськість української культури», — повідомила Євтушенко.

За словами Елли, разом із видавцем вона планує серію заходів у травні-червні в різних містах Франції в межах фестивалів або окремих презентацій. «Дуже сподіваюся, що пізніше збірку вдасться презентувати і в Україні, можливо, вже в осінній “сезон”», — зазначила вона.

Книжка вийде друком 26 травня 2023 року. Її вартість — 15 євро.

Як повідомлялося, 2022 року у Франції вийшла друком двомовна антологія української поезії.

Читайте також: Французький журнал Lire відзначив антологію української поезії

Зображення: editions-brunodoucey.com

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я