У Канаді відбулася музично-поетична вистава за твором Галини Запорожченко

0

14 травня 2022 у Торонто з великим успіхом пройшла прем’єра вистави «Іван Мазепа» за ліро-епічною поемою «Мазепа» Галини Запорожченко, відомої української поетеси з міста Миколаєва. Головний режисер театрального дійства – заслужений працівник культури України Йосип Терлецький, помічник головного режисера – Ольга Банитюк, лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів читців художніх текстів, диригент – Павло Фондера.

Музично-поетична вистава відбулася за участю українського драматичного театру «Заграва» та інших професійних колективів Канади. У ній – відображення Батуринської трагедії, героїчно-трагічних подій 300-літньої давності, які перегукуються із сьогоденням. Напевно, не думала авторка поеми, що її поезія так тісно буде пов’язана з теперішньою війною путінської росії проти України.

І  як тут не згадати слова Ярослава Калакури, доктора історичних наук, заслуженого професора Київського національного університету ім. Т. Шевченка, автора передмови до поеми «Мазепа» Галини Запорожченко: «Усвідомлення Батуринської трагедії має допомогти українцям провести паралелі: Петро І – путін!»

Підготовка вистави – це виснажлива, клопітка робота, яка тривала декілька місяців. Однак вона вартує того, аби підтримати нашу Україну на північно-американському континенті, аби не дати ворогу навіть подумати, що Україна нині залишилася сам на сам із кривавим сусідом-вбивцею. Ні! Українці є в усьому світі! І сьогодні українці, як ніколи, стараються донести світу, що українська нація була, є і буде!

Наші добрі справи – наші маленькі перемоги, проте вони дуже важливі у контексті ВЕЛИКОЇ ПЕРЕМОГИ! ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ НАД ОДВІЧНИМ ВОРОГОМ – МОСКОВІЄЮ!

Слава всім учасникам театралізованого патріотичного дійства, яке відбулося на честь славетного українського гетьмана-державотворця Івана Мазепи, на честь героїчного сьогодення України!

Після прем’єри у творчого колективу театру «Заграва» багато світлих планів. Насамперед – театральні гастролі в інших містах Канади з метою популяризації українського патріотичного поетичного слова та відображення справжньої, не колоніальної історії України. І звичайно ж – з метою збору коштів від продажу квитків для ЗСУ.

СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ЇЇ ГЕРОЯМ!

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я