У Києві презентували стрічку «У пошуках Сковороди»

0

В Українському домі в Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «У пошуках Сковороди», знятого на замовлення Суспільного та присвяченого життю філософа Григорія Сковороди.

Допрем’єрний показ відбувся в межах мистецького проєкту «Світ Сковороди». Показ фільму стартував о 18:00.

У Києві презентували стрічку "У пошуках Сковороди"

У Києві презентували стрічку «У пошуках Сковороди». Каріна Бугайченко, Суспільне

Режисер фільму Максим Сметана розповів Суспільному, що знімальний процес був тяжким.

«Ми знімали цей фільм під час війни, і це, напевне, була така головна особливість, тінь війни була на всіх процесах — починаючи із зайнятості, доступності якихось людей і закінчуючи деякими дозволами. Й просто час від часу задавалось, що сам Григорій Савич (Сковорода — ред.) не дуже хоче, щоб про нього знімали кіно. Я все життя живу у Києві, понад 50 років, і я не пам’ятаю жодного такого вересня, щоб не було сонця», — зауважив митець.

Глядач фільму Олександр Остапа зауважив, що питання української культури є особливо гострим і важливим на тлі російської агресії.

«Сковорода як один із символів української культури за життя показав, що український дух, український розум має значення не лише для України, але й для всього світу. Зараз важливо його повертати людям, також виникло розуміння того, що в нас є не тільки Франко, Шевченко і Леся Українка, але й такі персони, як Григорій Сковорода», — переконаний він.

У Києві презентували стрічку "У пошуках Сковороди"

У Києві презентували стрічку «У пошуках Сковороди». Каріна Бугайченко, Суспільне

Виконавчий продюсер «Суспільне. Культура» Лук‘ян Галкін пояснив, що команда кінострічки намагалася розкрити для українців постать філософа та його погляди.

«Хотілося висвітлити Сковороду не якимось формальним фільмом, ми шукали, і у нас був запит на мистецькому конкурсі, який ми проводили, на максимально креативну ідею, яка може наблизити Сковороду до широкого загалу. Мені здається, його філософія свободи дуже близька і болісно актуальна для нас зараз, оскільки якщо не проводити ревізію відомих постатей, вони стають забронзовілими. От ми хотіли вкласти таку дрібку в те, щоб ця постать ще сильніше актуалізувалася», — розповів він.

У Києві презентували стрічку "У пошуках Сковороди"

У Києві презентували стрічку «У пошуках Сковороди». Каріна Бугайченко, Суспільне

Автор сценарію Сергій Лисенко подякував глядачам, які відвідали показ.

«У наш час ходити на культурні події — це теж своєрідний героїзм, і принаймні це підтвердження своєї громадянської позиції», — зауважив він.

Лисенко наголосив, що Сковорода й нині залишається живою постаттю для українців.

«Колись дуже давно, у 80-ті роки, повагу, інтерес і любов до Григорія Савича мені прищепили київські хіпі, які казали про себе, що «ми не протестуємо, ми святкуємо». Сковорода був у них такий поважний персонаж у пантеоні, вони вважали його своїм духовним предтечею, і десь він посідав місце між Кастанедою, Германом Гессе і гуртом Jefferson Airplane. І відтоді я не можу сприймати Сковороду, як забронзовілу фігуру, як класика, як філософа, який сидів у кабінеті і щось вигадував. Сковорода — це свій, це своя людина, це — людина сьогоднішнього дня, яка розмірковувала не про якісь високі матерії, а про те, що близько кожному з нас», — зазначив сценарист.

Ярослав Прищепа, Каріна Бугайченко

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я