У Києві та Вашингтоні презентували книжку про заступника Бандери, який рятував євреїв

0

У Києві та Вашингтоні відбулася презентація першої цілісної біографії заступника Степана Бандери, Праведника народів світу Івана Вовчука.

Про це повідомляє Укрінформ.

Автором книги «Національний трибун. Життя та ідеї Івана Вовчука» є Олег Проценко, автор та упорядник низки антологій політичної думки.

«До цього часу в Україні дуже мало знали про Вовчука при тому, що він був однією з найвпливовіших осіб у середовищі українських націоналістів та серед української діаспори, і навіть мав вплив на американський Конгрес. Не те, що Вовчук не був знаний — в Нікополі та Полтаві є вулиці, названі його ім’ям, а в будь-якій книжечці, де згадується УПА, він проходить через кому — третій віцепрезидент УГВР, член проводу ОУН в еміграції, але цілісної біографії його до тепер не існувало. Спогадів не залишив, тому довелося скласти його шлях від села Очеретувате, через Нікополь, Мюнхен і аж до Нью-Йорка і Пітсбурга, де він жив в еміграції», — розповів в коментарі Укрінформу Олег Проценко.

Автор наголошує, що це книга-протиотрута проти імперських, радянських та російських міфів — постать Вовчука розбиває міф про українських націоналістів-антисемітів, оскільки він отримав найвищу нагороду Держави Ізраїль: Меморіальний комплекс історії Голокосту «Яд Вашем» посмертно визнав Вовчука «Праведником народів світу» за порятунок євреїв від смерті. Також, на думку Проценка, книга розвінчує міф про те, що українських націоналістів нібито не було на Сході України.

У Києві та Вашингтоні презентували книжку про заступника Бандери, який рятував євреїв / Фото: Ян Доброносов

Книга видана київським видавництвом «Фронезис», вона стала першою цілісною біографією Івана Вовчука, містить цитати з його листування з Бандерою, а також цитати зі статей та фотографії.

«У нас є гарна біографія Бандери (автор Микола Посівнич). У нас є прекрасна біографія Шухевича (автор Олеся Ісаюк). Але нам треба ще 99 біографій і Бандери, і Шухевича, і Вовчука! Тому що біографії таких особистостей, як Вовчук, доповнюють біографії центральних фігур. Люди другого плану дозволяють подивитися на епоху глибше. Тому чим більше ми матимемо таких мікроісторій, тим більше у нас буде нюансів, що дасть змогу краще зрозуміти епоху. Ми ж насправді знаємо її дуже поверхово, ще досі перебуваємо в страшних радянських міфах. Величезна частина роботи вже зроблена, але в історії немає якоїсь точки, до якої треба дійти, бо це для кожного покоління буде інша історія», — розповів в коментарі Укрінформу Проценко.

Книга видана у видавництві «Фронезис» коштом «Vovk Foundation», заснованого онуками Івана Вовчука. Фонд також спонсоруватиме переклад та видання англомовної версії.

Як відомо, Іван Вовчук – націоналіст зі Сходу України, заступник Степана Бандери, соратник Романа Шухевича, Праведник народів світу.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я