У Кременчуці провулок Петра Алексєєва перейменували на честь письменника Євгена Гребінки

0

Євген Павлович Гребінка — відомий український байкар, письменник, перекладач, педагог і громадський діяч. Він прожив коротке життя — усього 36 років. Проте за цей час устиг зробити собі ім’я в літературі, створивши поетичні та прозаїчні шедеври. Про це йдеться на сторінці Кременчук.Офіційний

Євген Гребінка народився 2 лютого 1812 року на хуторі Убіжище Пирятинського повіту. Початкову освіту здобував удома, потім навчався в Ніжинській гімназії, де і почав писати перші вірші.

У 23 роки познайомився з Тарасом Шевченком. Гребінка підтримував поета матеріально, допомагав із самоосвітою та долучився до викупу Кобзаря з кріпацтва.

Євген Павлович збирав українські твори та випускав їх у додатках до журналу «Отечественные записки», однак потім видавець відмовився публікувати додатки українською. Це дало новий поштовх письменнику, і він почав видавати альманах «Ластівка». І це стало важливою подією у становленні українського літературного слова.

Гребінка дбав і про піднесення освіти рідного краю. Він організував приходське училище для дітей села Рудки, надсилав для нього кошти.

За 15 років літературної діяльності Євген Гребінка надрукував понад 50 повістей, байок, романів і оповідань.

kg.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я