У Миколаєві встановили меморіальну дошку поету, заслуженому журналісту Володимиру Пучкову

0

У літературному сквері, що біля Центральної бібліотеки імені Марка Кропивницького, встановили меморіальну дошку Володимиру Пучкову — поету, журналісту, багаторічному головному редактору газети «Вечірній Миколаїв».

Про це з місця події повідомляє кореспондентка «Суспільного» Валентина Гурова.

Пам’ятну дошку розробив та виготовив скульптор Іван Булавицький, встановлювали під його керуванням.

«Постамент виконаний із червоного полірованого граніту. Верхня, головна частина — ми відійшли від портретного, адже це все трошки застаріло. І, враховуючи, яким скромним був, не «малювався» на кожному кроці, ми дійшли висновку, що потрібна його поезія, його вірш, який показує наш край, і коротка біографія, заслуги, ким він був», — розповів скульптор.

Пам’ятну дошку Володимиру Пучкову планували відкрити до Дня народження поета — 15 березня. Завадила війна.

У Миколаєві встановили меморіальну дошку поету, заслуженому журналісту Володимиру Пучкову

Літературний сквер поблизу Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького. Фото: Валентина Гурова/»Суспільне. Миколаїв»

«Літературний сквер — це дев’ять дерев, які висаджені на честь миколаївських літераторів. І ця дошка встановлена біля берези, яку висаджував сам Володимир Юрійович Пучков, власне тому саме тут. Конструкція літературного скверу передбачає, що є дев’ять місць, на яких можуть бути встановлені аналогічні дошки», — розповіла директорка Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького Інга Хоржевська.

Меморіальну дошку встановили напередодні Дня міста та у день створення газети «Вечірній Миколаїв», де з 1994 року Володимир Пучков працював головним редактором.

У Миколаєві встановили меморіальну дошку поету, заслуженому журналісту Володимиру Пучкову

Іван Булавицький, Інга Хоржевська та Олександр Сайковський поруч із меморіальною дошкою. Фото: Валентина Гурова/»Суспільне. Миколаїв»

«Так склалась доля, що Володимир Юрійович Пучков — це не просто мій головний редактор, а ще й близька людина, яку я знаю дуже багато років, це рідний брат моєї матері — мій дядько. Нашій газеті виповнюється 32 роки, сьогодні день народження редакції, день народження міської газети й така знаменна подія», — сказав миколаївський журналіст Олександр Сайковський.

Меморіальну дошку виготовили за гроші з міського бюджету, вартість — орієнтовно 35 тисяч гривень.

Що відомо

  • Володимир Пучков народився 15 березня 1950 року в місті Слов’янську, що на Донеччині. У 1952 році його сім’я переїздить до Миколаєва.
  • Навчався у Варварівській середній школі №2, яку закінчив із відзнакою. Вищу освіту отримав на факультеті філології Миколаївського державного педагогічного інституту (нині Миколаївський національний університет імені Василя Сухомлинського). Також із відзнакою закінчив відділення журналістики Вищої партійної школи в Києві.
  • Перші вірші почав друкувати наприкінці 1960-х років. Перша книга поезій «Азбука музыки» вийшла у 1984 році. Автор поетичних збірок «Парусный цех», «Видимо-невидимо», «Вечерний чай».
  • У 2004 році став співавтором гімну Миколаєва.
  • Володимир Пучков є лауреатом Всеукраїнської премії імені Микола Ушакова та Міжнародної премії імені Леоніда Вишеславського.

Денис Бобков, Валентина Гурова
suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я