У Мукачеві відкрилася ювілейна виставка Гаврила Глюка

0

12 липня в Мукачеві, в Угорському домі ім. Мігая Мункачі, відбулося відкриття виставки заслуженого діяча мистецтв України, живописця, графіка та одного з зачинателів закарпатської пейзажної школи 20 століття Гаврила Глюка.

У Мукачеві відкрилася ювілейна виставка Гаврила Глюка (ФОТО)

Виставка приурочена до 110-річного ювілею від дня народження відомого митця.

У своїй промові, представник від міської влади Олександр Лендєл, зазначив, що Гаврило Глюк народився у досить важкі часи, після Першої світової війни, на території Австро-Угорщини, а під час Другої світової війни втратив наближчих людей: батька, матір та старшу сестру. Та ці події не вплинули на його творчість.”Ви бачите на картинах не чорні тона, не сумні мотиви, а полотна сповнені оптимізму, любові до життя, Карпат, нашого краю, до людей, які тут мешкали”, — зазначає посадовець.

На виставці і справді можна побачити чимало портретів. Окрім них, митець любив зображати природу і просте життя. Роботи виконані майже у всіх жанрах мистецтв. Та не всі ці картини були раніше доступні загалу, розповідає голова Асоціації збереження та розвитку мистецтва і культури Карпатського регіону, художник Аттіла Коприва.

“Десь на початку 2000 років така виставка вже була, але дуже багато з цих творів ми не бачили. Для нас творчість Гаврила Глюка в якійсь мірі є унікальною, адже він уособлює в собі різні культури — і угорську, і румунську, також культуру радянської України, яка вплинула на його свідомість, але менше, можливо, на творчість. Ця людина була ще й унікальна своєю логікою та тим, як він вибудовував рисунок, що був каркасом для його живописних творів”, — розповідає художник.

Творчість Гаврида Глюка митці ділять на декілька етапів, серед яких особливу увагу приділяють саме роботам створеним на Закарпатті. Вони зазначають, що в цей період у творах відомого художника з’являється активне світло, яке важко не помітити. Ці полотна набагато яскравіші.  

Побачити роботи відомого художника Гаврила Глюка можна з 12 липня по 15 серпня 2022 року, у виставковій залі Угорського дому ім. Мігая Мункачі.

Ірина Грабко, Карпатський об’єктив
zakarpattya.net.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я