У Польському театрі у Варшаві відбулися читання «Війна 2022»

0

У Польському театрі у Варшаві відбулися читання антології “Війна 2022”, в якому зібрані твори понад сорока українських письменників та поетів.

Сотні людей дуже тепло сприйняли прем’єру цих читань у театрі, довго аплодуючи акторам після завершення події, передає кореспондент Укрінформу.

У Польському театрі у Варшаві відбулися читання «Війна 2022» / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Сценарист і художній керівник вистави Світлана Олешко в коментарі агентству підкреслила, що українським митцям і всім українцям дуже важливо, перебуваючи за кордоном, говорити про те, що війна триває, що вона не закінчилася і що українці потребують підтримки і допомоги.

“Я українка, харків’янка, а всі ці автори є моїми друзями, яких я знаю особисто. Для мене це дуже важливо і я думаю, що ми це ще показуватимемо не один раз і не тільки у Варшаві”,- підкреслила Олешко.

За її словами, організатори вистави вже мають запрошення на декілька фестивалів, відтак його ще можна буде побачити в майбутньому на сцені.

Ініціатор задуму вистави, журналіст Євген Клімакін повідомив у коментарі Укрінформу, що після публікації антології українською, а згодом і польською мовою, з’явилася ідея розповісти про ці твори українських літераторів сценічно. За його словами, видатний польський актор, директор Польського театру Анджей Северин, коли почув про ідею — відразу на неї погодився і сам взяв участь як актор у цій виставі.

“Люди аплодували стоячи, а це означає, що польська публіка оцінила твори українських авторів і поетів”,- наголосив Клімакін.

Він висловив сподівання, що це не буде одноразовою ініціативою, і виставу й надалі можна буде побачити на сцені Польського театру.

Один з глядачів, польський журналіст Войцєх Янковський у коментарі агентству підкреслив, що ця вистава є дуже доброю нагодою для поляків зрозуміти, як щодня живуть українці під ворожими російськими обстрілами, що вони відчувають у ці моменти.

Янковський зазначив, що емоції, які він відчув під час вистави, він раніше вже переживав, адже донедавна проживав в Україні і як журналіст відвідував Херсон, Харків та інші регіони України.

Творчий задум сценаристів і режисерів читань втілили польські актори Дорота Бздиля, Ева Доманська, Кшиштоф Квятковський і директор Польського театру Анджей Северин.

Як відомо, антологія “Війна 2022” містить уривки щоденників, нариси та вірші понад сорока українських письменників, серед яких Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Катерина Бабкіна, Андрій Лубка, Вікторія Амеліна тощо. У текстах фіксуються моменти, написані в окопах, бомбосховищах, центрах для біженців, на прикордонних переходах тощо.

Антологію “Війна 2022″ надрукувало Видавництво Старого Лева у партнерстві з Українським ПЕН. Меценатом проєкту виступив варшавський Центр діалогу імені Юліуша Мєрошевського. У грудні 2022 року відбулася презентація української версії книги. Згодом також її було перекладено і видано польською мовою.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я