«Українська книжкова поличка» відкрилась у паризькій бібліотеці ЮНЕСКО. Всього їх уже 180 у світі

0

Перша леді України Олена Зеленська відкрила чергову «Українську книжкову поличку». Цього разу — у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Про це йдеться на сайті Офісу Президента.

За останніми даними від ОП, уже в 42 країнах світу діють 180 українських поличок. Їхній загальний фонд — 45 тисяч книжок.

Зеленська 8 листопада передала до бібліотеки ЮНЕСКО в Парижі сучасні українські видання з історії, літератури, філософії. На відкритті була гендиректорка ЮНЕСКО Одрі Азулє.

"Українська книжкова поличка", відкриття в бібліотеці ЮНЕСКО, Париж, 8 листопада 2023

«Українська книжкова поличка», відкриття в бібліотеці ЮНЕСКО, Париж, 8 листопада 2023. Фото: Olena Zelenska/Instagram

«Проєкт не лише зберігає наше слово й думку, але й підсилює їх, щоб про українців знали не тільки з новин, але й із глибоких, якісних текстів — досліджень і творів», — каже перша леді.

Під час свого візиту до Франції Зеленська також познайомилася з французьким стритарт-художником Крістіаном Гемі, відомим також як C215. Протягом 8 листопада він створив фреску, присвячену Україні. Там намальована українська дівчина в кольорах прапора України.

Стінопис французького стритарт-художника Крістіана Гемі, Париж, 8 листопада 2023 року

Стінопис французького стритарт-художника Крістіана Гемі, Париж, 8 листопада 2023 року. Фото: Olena Zelenska/Instagram

У квітні й травні 2022 року Гемі відвідав Львів, Київ, Гостомель та Бучу і створив у цих містах серію графіті на зруйнованих унаслідок російського вторгнення будівлях.

Проєкт «Українська книжкова поличка»

Його реалізують Міністерство закордонних справ, Міністерство культури та інформаційної політики та Український інститут книги.

Проєкт був запланований ще до початку повномасштабної війни Росії. Його мета — поширювати українську літературу в оригіналі та перекладах у найбільших бібліотеках світу. Мета — розвиток культурних зв’язків між країнами та популяризування української літератури у світі. До проєкту долучилися українські видавці з усіх областей, як писав МКІП. «Полички» вже є у США, Греції, Молдові, Франції, Австрії, ПАР, Намібії, Південній Кореї, Катарі тощо.

Сто вісімдесят «українських поличок» діють уже в 42 країнах світу. Це 45 тисяч книжок.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я