Українську літературу вперше представлять на фестивалі Listowel Writer’s Week

0

Письменниці Софія Андрухович і Галина Буділова та режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко представлять українську сучасну культуру на найстаршому літературному фестивалі Ірландії Listowel Writer’s Week 2024. 

Українські митці вперше беруть участь у Listowel Writer’s Week.

Українську програму відкриває показ документальної стрічки  авторки та продюсерки Олесі Моргунець-Ісаєнко «І кожна річка» (Cry my river). Фільм 2021 року охоплює всі регіони України та показує проблеми не лише річок, а всіх водойм узагалі.

Центральною  подією фестивалю стане розмова української письменниці Софії Андрухович та ірландського журналіста-розслідувача, лавреата Пулітцерівської премії Мелакі Брауна.  У центрі їхньої уваги будуть соціальні та екологічні наслідки конфлікту, як вони зображені в роботах Андрухович, з особливим акцентом на українському досвіді.  Софія Андрухович також говоритиме про роман «Амадока» (2020, Видавництво Старого Лева). 2025 року  він має вийти в перекладі англійською мовою.

«Ми будемо говорити не лише про злочини та страждання, а й про життя мирних українських громадян під час війни, про зміни, які відбулися з країною та її народом за останні роки, про історію та спроби відновити її в приватній та колективній пам’яті, про свідомість, про культуру в часи катастроф і роль літератури», — зазначила Софія Андрухович.

Дитячу панель  на фестивалі представить українська дитяча письменниця Галина Буділова. Вона познайомить дітей з щойно перекладеними на англійську мову творами «Велетунські казки» та «Казки Снігового велета». Усі англомовні примірники передадуть в бібліотеки Керрі, аби місцеві діти знайомились з українською літературою.

«Для мене дуже важливий переклад цих видань. Вони представляють відчуття нормальності, коли ми об’єднуємося, щоб врятувати планету, а не знищити її. Я хочу, щоб діти вірили, що вони мають силу зробити світ кращим. Я хочу, щоб вони зрозуміли, що великі зміни складаються з багатьох маленьких кроків, як пазл. І що кожна частина цього пазлу має значення. Кожен вибір має значення. І ми робимо ці маленькі вибори щодня», — сказала Галина Буділова.

Фестиваль Listowel Writer’s Week 2024 триває з 29 травня по 2 червня. Заснована в 1970 році, ця подія традиційно збирає літераторів та читачів з Ірландії, Європи та Америки і є знаковим майданчиком для презентації нових творів, дискусій, майстер-класів, літературних конкурсів та безлічі культурних подій.

Повну програму фестивалю можна переглянути за посиланням.

Як повідомлялося, від 2022 року в Ірландії можна замовити українські книжки у будь-яку бібліотеку. У 20233 там презентували мюзикл «Листи свободи» пам’яті Вікторії Амеліної.

Чільне фото: Irish times

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я